Wykonanie
Składniki : (4 porcje)* 500 g
pieczarek,* 1 litr
bulionu warzywno-wołowego,* 1 duża
cebula,* 3 łyżki
masła,* 3 łyżki
śmietany,* 1 lyzka
natki pietruszki,*
sól,
pieprzPrzygotowanie :
Pieczarki oczyścić, odkroić ogonki, opłukać
wodą, pozostawić w durszlaku do obcieknięcia.Na łyżce
masła zrumienić drobno posiekaną
cebule, zalać
bulionem i gotować 20 minut.
Bulion przecedzić.3/4
pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, smażyć na dużej patelni z pozostałym
masłem około 15 minut (do czasu aż odparuje z nich
woda). Połączyć z
bulionem, gotować około 5 minut.Resztę
pieczarek pokroić na pół plastry lub plastry jeżeli
grzyby są małe, podsmażyć i dodać do zupy.Gotować 10 minut, dodać
śmietanę i posiekaną
natkę pietruszki, zagotować.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Zupe podawać z
makaronem ( np. łazankami ).