ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa.

Zupa pieczarkowa.

nazwa

Wykonanie

Składniki : (4 porcje)
* 500 g pieczarek,
* 1 litr bulionu warzywno-wołowego,
* 1 duża cebula,
* 3 łyżki masła,
* 3 łyżki śmietany,
* 1 lyzka natki pietruszki,
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Pieczarki oczyścić, odkroić ogonki, opłukać wodą, pozostawić w durszlaku do obcieknięcia.
Na łyżce masła zrumienić drobno posiekaną cebule, zalać bulionem i gotować 20 minut.
Bulion przecedzić.
3/4 pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, smażyć na dużej patelni z pozostałym masłem około 15 minut (do czasu aż odparuje z nich woda). Połączyć z bulionem, gotować około 5 minut.
Resztę pieczarek pokroić na pół plastry lub plastry jeżeli grzyby są małe, podsmażyć i dodać do zupy.
Gotować 10 minut, dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, zagotować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupe podawać z makaronem ( np. łazankami ).
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2012/07/zupa-pieczarkowa.html