Wykonanie
Od rana na diecie dlatego cały dzień myślę o jedzeniu . Myślałam, myślałam i wymyśliłam - miało być dietetycznie więc
rybka . Ale ma być jeszcze smacznie , więc zapiekana w sosiku
śmietanowo -
szpinakowym . Prosta sprawa , krótko się piecze bo łączymy ciepłe składniki .
SKŁADNIKI :2 płaty filetu ze
świeżego dorsza2 garście
szpinaku - drobno pokrojonego1/2
cebuli1 duże opakowanie
śmietany 30 %1 kulka
mozarelli / niekoniecznie /pęczek
koperku2 ząbki
czosnkusól ,
pieprz cytrynowy ,
oregano ,
papryka ostrakilka
pomidorków koktajlowych1 łyżka
masła do smażenia
cebuliolej rzepakowy do smażenia
rybymaka do panierowania
rybyPłaty
dorsza dzielimy na mniejsze kawałki , przyprawiamy , obtaczamy w
mące i smażymy . Osaczamy na papierowym ręczniku . W
miedzy czasie w rondelku rozpuszczamy
masło , podsmażamy drobno pokrojoną
cebulkę , dodajemy
szpinak i
czosnek . Kiedy
szpinak zmięknie dolewamy
śmietankę . Redukujemy do momentu , aż sos zacznie gęstnieć . Dodajemy
koperek .
Nagrzewamy piekarnik do 250 C. W naczyniu do zapiekanek układamy kawałki
ryby i zalewamy je gęstniejacym sosem , posypujemy
serem i układamy na wierzchu
pomidorki.Wszystkie składniki są ciepłe więc zapiekamy krotko do momentu , aż
ser się roztopi .
Gotowe :)