ßßß
Od rana na diecie dlatego cały dzień myślę o jedzeniu . Myślałam, myślałam i wymyśliłam - miało być dietetycznie więc rybka . Ale ma być jeszcze smacznie , więc zapiekana w sosiku śmietanowo - szpinakowym . Prosta sprawa , krótko się piecze bo łączymy ciepłe składniki .
SKŁADNIKI :2 płaty filetu ze świeżego dorsza2 garście szpinaku - drobno pokrojonego1/2 cebuli1 duże opakowanie śmietany 30 %1 kulka mozarelli / niekoniecznie /pęczek koperku2 ząbki czosnkusól , pieprz cytrynowy , oregano , papryka ostrakilka pomidorków koktajlowych1 łyżka masła do smażenia cebuliolej rzepakowy do smażenia rybymaka do panierowania ryby
Płaty dorsza dzielimy na mniejsze kawałki , przyprawiamy , obtaczamy w mące i smażymy . Osaczamy na papierowym ręczniku . W miedzy czasie w rondelku rozpuszczamy masło , podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę , dodajemy szpinak i czosnek . Kiedy szpinak zmięknie dolewamy śmietankę . Redukujemy do momentu , aż sos zacznie gęstnieć . Dodajemy koperek .
Nagrzewamy piekarnik do 250 C. W naczyniu do zapiekanek układamy kawałki ryby i zalewamy je gęstniejacym sosem , posypujemy serem i układamy na wierzchu pomidorki.Wszystkie składniki są ciepłe więc zapiekamy krotko do momentu , aż ser się roztopi .
Gotowe :)