Wykonanie
PONIEDZIAŁEKI danie: Zupa grzybowaSkładniki: garść
suszonych grzybów,
kasza jęczmienna,
włoszczyzna,
ziemniaki, porcja rosołowa lub inna kość.
Grzyby moczę wieczorem, dzień wcześniej. Na kości gotuję
wywar razem z
grzybami. Następnie dodaję warzywa z
ziemniakami pokrojonymi w kostkę,
przyprawy i wypłukaną w zimnej wodzie
kaszę, (nie za dużo bo pęcznieje. Zwykle na 2 litry płynu 1 woreczek
kaszy). Wszystko gotuję do miękkości.II danie: Naleśniki z
serem (na 4 osoby)Składniki:
mąka,
jaja,
mleko,
woda gazowana,
ser półtłusty,
żółtka,
cukier,
wanilia.2 szklanki
mąki przesiewam do wysokiej miski, dodaję 2
jajka,
mleko i
wodę gazowaną . Mieszam mikserem lub trzepaczką do uzyskania konsystencji
śmietany. Rozgrzewam patelnię, którą smaruję pędzlem namoczonym w
oliwie i smażę naleśniki. W drugiej misce ubijam
żółtka z
cukrem i
wanilią jak na kogel
mogel. Powoli dodaję
ser aby nie było grudek. Farszem smaruję każdy naleśnik i składam. Czasami gdy domownicy się spóźniają na obiad, odgrzewam smażąc na
maśle.WTOREKI danie: Zupa z poniedziałku.II danie:
Bitki w sosie,
ziemniaki,
kiszona kapusta.Składniki:
karkówka,
cebula,
mąka,
oliwa,
przyprawy.
Mięso kroję na plastry i lekko rozbijam tłuczkiem. Posypuję
solą i
pieprzem. Następnie maczam w
mące i kładę na rozgrzany tłuszcz. Smażę z obu stron. Gdy są już gotowe wyjmuję je na talerz, a na tłuszczu podsmażam
cebulę. Następnie łączę z kotletami i zalewam
wodą. Dodaję
liść laurowy i duszę na wolnym ogniu około ½ godz.
Bitki świetnie smakują z
ziemniakami i
kiszona kapustą lub
buraczkami z
chrzanem.ŚRODAI danie: Zupa cebulowaSkładniki: 4 duże
cebule,
masło, łyżka
mąki.
Cebulę drobno kroję i duszę na
maśle. Pod koniec dodaję łyżkę
mąki. Następnie wszystko zalewam
wodą lub rosołem i gotuję z
przyprawami. Później przecieram przez sito i podaję z
groszkiem ptysiowym, który zawsze mam pod ręką.II danie:
Makaron z sosem
serowymTo danie najczęściej gotuję wtedy, gdy nie mam pomysłu co na obiad. Sos
daje możliwość zagospodarowania resztek
wędlin z całego tygodnia, których już nikt nie chce jeść.Składniki : dowolny
makaron,
masło,
śmietana, 2
topione serki (najlepiej
śmietankowe lub z
ziołami),
boczek wędzony,
cebula.
Boczek kroję w kostkę i podsmażam razem z
cebulą na łyżce
masła. Powoli wlewam
śmietanę aby się nie zważyła. Wrzucam
serki i podgrzewam do roztopienia. Doprawiam do smaku. Do sosu wrzucam ugotowany
makaron, dokładnie mieszam i gotowe. Na koniec posypuję posiekaną
pietruszka lub
koperkiem.CZWARTEKI danie: Zupa z środyII danie: Duszone
żołądki drobioweSkładniki: ½ kg żołądków,
włoszczyzna,
koperek, łyżka
mąki,
śmietana,
olej.Żołądki dokładnie oczyszczam, wrzucam do
wody i obgotowuję. Po wyjęciu z
wody smażę na
oliwie. Następnie podlewam
wodą i dorzucam pokrojone warzywa. Gotuję do miękkości. Na koniec dodaję
śmietanę wymieszaną a
mąką i posypuję
koperkiem. Żołądki bardzo smakują mi z
gryczana kaszą i
kiszonym ogórkiem.PIĄTEKI danie: Zupa kalafiorowa.Składniki:
kalafior,
włoszczyzna, porcja rosołowa,
śmietanka,
sól,
pieprz.Gotujemy porcję rosołową, dodajemy
włoszczyznę. Zupa musi się zagotować, doprawiamy. Dorzucamy
kalafior i gdy zmięknie zabielamy zupę
śmietanką.II danie: kotlety
rybneSkładniki: mrożony filet z
morszczuka,
cebula, buła czerstwa,
bułka tarta,
jajko, tłuszcz
cebulą o smażenia.
Rybę rozmrażam i przekręcam przez maszynkę razem z
cebulą i namoczoną
bułką. Dodaję całe
jajko i
przyprawy:
sól,
pieprz. Masę wyrabiam i dziele na kotlety. Później obtaczam w
bułce tartej i smażę na złoto ze wszystkich stron. Bardzo smakują z
ziemniakami i
kiszoną kapustą.SOBOTAI danie: Zupa z piątkuII danie: Udka z frytkamiSkładniki:
udka z kurczaka,
włoszczyzna makaron,
ziemniaki,
oliwa,
przyprawyUdka zalewam
wodą, dodaję warzywa i gotuję na wolnym ogniu. Po około ½ godziny wyjmuję
mięso i podsmażam na
oliwie.
Ziemniaki obieram i kroję na frytki. Osuszam na papierowym ręczniku. Wrzucam do miski skrapiam
oliwą i dokładnie mieszam.Tak przygotowane wkładam do piekarnika i piekę aż się zrumienią. Po wyjęciu
solę i podaję z
kurczakiem.NIEDZIELAI danie: RosółII danie: Rolada wołowa, mizeriaSkładniki:
Udziec wołowy,
ogórek kiszony,
cebula, skórka
razowego chleba,
musztarda,
boczek.
Udziec kroję na plastry i bardzo dokładnie rozbijam tłuczkiem.
Mięso przykrywam tłuczkiem aby nie pryskało. Kroję na piórka
cebulę, w kostkę
boczek i
ogórek. Każdy plaster
mięsa smaruję
musztardą, kładę,
boczek,
cebulę,
ogórek i kawałek skórki od
chleba. Wszystko ciasno zawijam i spinam wykałaczką albo owijam bawełnianą nicią. Każdą roladę oprószam
mąką i smażę na
oliwie ze wszystkich stron. Gdy rolady się zrumienią zalewam
wodą dodaję
przyprawy i resztki
boczku,
chleba,
ogórka i
cebuli. Duszę ponad godzinę aby rolady stały się miękkie. Gotowe podaję z
kaszą albo
ziemniakami i mizerią.