ßßß Cookit - przepis na My Cat Cooks: tygodniowe OBIADanie wg Joli, cz.4

My Cat Cooks: tygodniowe OBIADanie wg Joli, cz.4

Wykonanie

PONIEDZIAŁEK
I danie: Zupa grzybowa
Składniki: garść suszonych grzybów, kasza jęczmienna, włoszczyzna, ziemniaki, porcja rosołowa lub inna kość.
Grzyby moczę wieczorem, dzień wcześniej. Na kości gotuję wywar razem z grzybami. Następnie dodaję warzywa z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, przyprawy i wypłukaną w zimnej wodzie kaszę, (nie za dużo bo pęcznieje. Zwykle na 2 litry płynu 1 woreczek kaszy). Wszystko gotuję do miękkości.
II danie: Naleśniki z serem (na 4 osoby)
Składniki: mąka, jaja, mleko, woda gazowana, ser półtłusty, żółtka, cukier, wanilia.
2 szklanki mąki przesiewam do wysokiej miski, dodaję 2 jajka, mleko i wodę gazowaną . Mieszam mikserem lub trzepaczką do uzyskania konsystencji śmietany. Rozgrzewam patelnię, którą smaruję pędzlem namoczonym w oliwie i smażę naleśniki. W drugiej misce ubijam żółtka z cukrem i wanilią jak na kogel mogel. Powoli dodaję ser aby nie było grudek. Farszem smaruję każdy naleśnik i składam. Czasami gdy domownicy się spóźniają na obiad, odgrzewam smażąc na maśle.
WTOREK
I danie: Zupa z poniedziałku.
II danie: Bitki w sosie, ziemniaki, kiszona kapusta.
Składniki: karkówka, cebula, mąka, oliwa, przyprawy.
Mięso kroję na plastry i lekko rozbijam tłuczkiem. Posypuję solą i pieprzem. Następnie maczam w mące i kładę na rozgrzany tłuszcz. Smażę z obu stron. Gdy są już gotowe wyjmuję je na talerz, a na tłuszczu podsmażam cebulę. Następnie łączę z kotletami i zalewam wodą. Dodaję liść laurowy i duszę na wolnym ogniu około ½ godz. Bitki świetnie smakują z ziemniakami i kiszona kapustą lub buraczkami z chrzanem.
ŚRODA
I danie: Zupa cebulowa
Składniki: 4 duże cebule, masło, łyżka mąki.
Cebulę drobno kroję i duszę na maśle. Pod koniec dodaję łyżkę mąki. Następnie wszystko zalewam wodą lub rosołem i gotuję z przyprawami. Później przecieram przez sito i podaję z groszkiem ptysiowym, który zawsze mam pod ręką.
II danie: Makaron z sosem serowym
To danie najczęściej gotuję wtedy, gdy nie mam pomysłu co na obiad. Sos daje możliwość zagospodarowania resztek wędlin z całego tygodnia, których już nikt nie chce jeść.
Składniki : dowolny makaron, masło, śmietana, 2 topione serki (najlepiej śmietankowe lub z ziołami), boczek wędzony, cebula.
Boczek kroję w kostkę i podsmażam razem z cebulą na łyżce masła. Powoli wlewam śmietanę aby się nie zważyła. Wrzucam serki i podgrzewam do roztopienia. Doprawiam do smaku. Do sosu wrzucam ugotowany makaron, dokładnie mieszam i gotowe. Na koniec posypuję posiekaną pietruszka lub koperkiem.
CZWARTEK
I danie: Zupa z środy
II danie: Duszone żołądki drobiowe
Składniki: ½ kg żołądków, włoszczyzna, koperek, łyżka mąki, śmietana, olej.
Żołądki dokładnie oczyszczam, wrzucam do wody i obgotowuję. Po wyjęciu z wody smażę na oliwie. Następnie podlewam wodą i dorzucam pokrojone warzywa. Gotuję do miękkości. Na koniec dodaję śmietanę wymieszaną a mąką i posypuję koperkiem. Żołądki bardzo smakują mi z gryczana kaszą i kiszonym ogórkiem.
PIĄTEK
I danie: Zupa kalafiorowa.
Składniki: kalafior, włoszczyzna, porcja rosołowa, śmietanka, sól, pieprz.
Gotujemy porcję rosołową, dodajemy włoszczyznę. Zupa musi się zagotować, doprawiamy. Dorzucamy kalafior i gdy zmięknie zabielamy zupę śmietanką.
II danie: kotlety rybne
Składniki: mrożony filet z morszczuka, cebula, buła czerstwa, bułka tarta, jajko, tłuszcz cebulą o smażenia.
Rybę rozmrażam i przekręcam przez maszynkę razem z cebulą i namoczoną bułką. Dodaję całe jajko i przyprawy: sól, pieprz. Masę wyrabiam i dziele na kotlety. Później obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto ze wszystkich stron. Bardzo smakują z ziemniakami i kiszoną kapustą.
SOBOTA
I danie: Zupa z piątku
II danie: Udka z frytkami
Składniki: udka z kurczaka, włoszczyzna makaron, ziemniaki, oliwa, przyprawy
Udka zalewam wodą, dodaję warzywa i gotuję na wolnym ogniu. Po około ½ godziny wyjmuję mięso i podsmażam na oliwie. Ziemniaki obieram i kroję na frytki. Osuszam na papierowym ręczniku. Wrzucam do miski skrapiam oliwą i dokładnie mieszam.
Tak przygotowane wkładam do piekarnika i piekę aż się zrumienią. Po wyjęciu solę i podaję z kurczakiem.
NIEDZIELA
I danie: Rosół
II danie: Rolada wołowa, mizeria
Składniki: Udziec wołowy, ogórek kiszony, cebula, skórka razowego chleba, musztarda, boczek.
Udziec kroję na plastry i bardzo dokładnie rozbijam tłuczkiem. Mięso przykrywam tłuczkiem aby nie pryskało. Kroję na piórka cebulę, w kostkę boczek i ogórek. Każdy plaster mięsa smaruję musztardą, kładę, boczek, cebulę, ogórek i kawałek skórki od chleba. Wszystko ciasno zawijam i spinam wykałaczką albo owijam bawełnianą nicią. Każdą roladę oprószam mąką i smażę na oliwie ze wszystkich stron. Gdy rolady się zrumienią zalewam wodą dodaję przyprawy i resztki boczku, chleba, ogórka i cebuli. Duszę ponad godzinę aby rolady stały się miękkie. Gotowe podaję z kaszą albo ziemniakami i mizerią.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/tygodniowe-obiadanie-wg-joli-cz4.html