ßßß Cookit - przepis na Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Klasyka w najpyszniejszym wydaniu. Krokiety z kapustą i grzybami to chyba moja ulubiona wersja krokietów. Idealne na pożywny obiad. Z powodzeniem nadają się do zamrożenia (niepanierowane), a po rozmrożeniu świetnie sprawdzą się na szybki obiad, kiedy nie mamy czasu długo stać w kuchni. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem, ale równie dobrze można zaserwować je solo.
Składniki (na ok. 9-10 sztuk):
Naleśniki:
2 szklanki mąki
250 ml mleka
250 ml wody
3 duże jajka
1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
300 g pieczarek
1 duża cebula
sól (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
1/2 łyżki majeranku
szczypta cukru
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
Dodatkowo:
3 duże jajka
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli
bułka tarta (do panierowania)
olej (do smażenia)
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.
Farsz: Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej w gorącej wodzie. Odcedzić (wodę z moczenia zachować). Pokroić na mniejsze kawałki. Kiszoną kapustę przepłukać, odcisnąć i poszatkować. Włożyć wraz z grzybami do garnka, zalać wodą spod grzybów i uzupełnić wodą w takiej ilości, aby kapusta była zakryta. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Odcedzić, usunąć ziela angielskie i liście laurowe. Dokładnie odsączyć. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać szczyptę cukru. Cebulę przełożyć do kapusty z grzybami. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć na mocnym ogniu do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Pieczarki dodać do reszty składników. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Na każdego naleśnika nakładać po 2-2,5 łyżki farszu, zwijać w krokieta. Krokiety panierować w roztrzepanym jajku (z dodatkiem soli i musztardy) oraz bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podawać z barszczem czerwonym. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2015/04/krokiety-z-kapusta-i-grzybami.html