Wykonanie
Klasyka w najpyszniejszym wydaniu. Krokiety z
kapustą i
grzybami to chyba moja ulubiona wersja krokietów. Idealne na pożywny obiad. Z powodzeniem nadają się do zamrożenia (niepanierowane), a po rozmrożeniu świetnie sprawdzą się na szybki obiad, kiedy nie mamy czasu długo stać w kuchni. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem, ale równie dobrze można zaserwować je
solo.
Składniki (na ok. 9-10 sztuk):Naleśniki:2 szklanki
mąki250 ml
mleka250 ml
wody3 duże
jajka1/2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soliFarsz:500 g
kapusty kiszonej50 g
suszonych grzybów300 g
pieczarek1 duża
cebulasól (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)1/2 łyżki
majerankuszczypta
cukru3
liście laurowe3
ziela angielskie1 łyżka
oleju1 łyżka
masłaDodatkowo:3 duże
jajka1 łyżeczka
musztardyszczypta
solibułka tarta (do panierowania)
olej (do smażenia)
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.Farsz:
Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej w gorącej wodzie. Odcedzić (
wodę z moczenia zachować). Pokroić na mniejsze kawałki.
Kiszoną kapustę przepłukać, odcisnąć i poszatkować. Włożyć wraz z
grzybami do garnka, zalać
wodą spod grzybów i uzupełnić
wodą w takiej ilości, aby
kapusta była zakryta. Dodać
ziele angielskie i
liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu, aż
kapusta i
grzyby będą miękkie. Odcedzić, usunąć
ziela angielskie i
liście laurowe. Dokładnie odsączyć. Na
oleju podsmażyć drobno posiekaną
cebulę, dodać szczyptę
cukru.
Cebulę przełożyć do
kapusty z
grzybami. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę
masła, dodać pokrojone w kostkę
pieczarki i smażyć na mocnym ogniu do całkowitego odparowania
wody i przyrumienienia się
pieczarek.
Pieczarki dodać do reszty składników. Farsz wymieszać i doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem.Na każdego naleśnika nakładać po 2-2,5 łyżki farszu, zwijać w krokieta. Krokiety panierować w roztrzepanym
jajku (z dodatkiem
soli i
musztardy) oraz
bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju z każdej strony na rumiano. Podawać z barszczem czerwonym. Smacznego!