Wykonanie
Pierogi z
kapustą i
grzybami to jedna z potraw, która w Wigilię pojawi się na wielu
polskich stołach . Proponuję Wam trochę odmienioną formę farszu na pierogi z
kapustą z dodatkiem suszonych
śliwek i
cebuli podsmażonej z odrobiną
cukru. Smaki farszu świetnie się równoważą. Kwaśna
kapusta, słodkie
śliwki i dobrze przyprawiony farsz tworzą naprawdę ciekawą kompozycję. Istnieje wiele przepisów na ciasto na pierogi. Zanim odkryłam ten przepis przeszłam przez wiele receptur. To ciasto jest idealne - miękkie, świetnie się wałkuje i lepi, a to wszystko sprawia, że rob ienie pierogów stało się dla mnie prawdziwą przyjemnością.
Składniki:Ciasto:1 kg
mąki500 ml bardzo gorącej
wody1 łyżeczka
soli3
żółtka3 łyżki stopionego
masłaFarsz:1 kg
kapusty kiszonej50 g
suszonych grzybów8 suszonych
śliwek2 średnie
cebule2 łyżki
olejuświeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)
sól1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
cukru2
liście laurowe3
ziela angielskieDodatkowko:2 łyżki
masła (do obsmażenia pierogów)
Farsz:
Grzyby namoczyć przez noc, rano ugotować do miękkości, odcisnąć i bardzo drobno posiekać.
Kapustę przepłukać, pokroić drobno i zalać
wodą. Dodać,
suszone śliwki, liść i ziele, gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć. Usunąć ziele i liść. Połączyć z pokrojonymi
grzybami. Na
oleju przyrumienić pokrojoną w kostkę
cebulę. Kiedy chwilę się poddusi dodać łyżeczkę
cukru i przesmażyć. Połączyć z
kapustą z
grzybami i
śliwką. Farsz przyprawić na ostro
pieprzem,
solą,
majerankiem. Odstawić najlepiej na godzinę do przegryzienia.Ciasto: Wszystkie składnkiki ciasta zagnieść ręcznie lub robotem. Podzielić ciasto na porcje i wałkować bardzo cienko. Dużą szklanką wykrawać koła. Nadziewać farszem i zlepiać brzegi.W dużym garnku z
wodą z
solą i łyżką
oleju ugotować pierogi do miękkości.Po ugotowaniu można odsmażyć je na
maśle na rumiano z każdej strony. Smacznego!