ßßß Cookit - przepis na Tarta bakłażanowa z serem feta

Tarta bakłażanowa z serem feta

nazwa

Wykonanie

Do najbardziej popularnych warzyw w mojej kuchni zaliczam pomidory, cukinie, bakłażany i szpinak. Dzisiaj tarta z trzema składnikami z tej listy. Robię z nich gęste sosy i zapiekanki warzywne, a tym razem są w tarcie. Najczęściej grilluję bakłażany i cukinie na patelni grillowej, jednak choroba zmusiła mnie do wersji skróconej tego dania. Danie wegetariańskie, z bardzo dużą ilością warzyw i smaków.
Składniki do ciasta kruchego ( dla 3 osób):
250 g mąki,
100 g margaryny lub masła,
2 żółtka,
szczypta soli,
1-1,5 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.
Składniki nadzienia:
2 bakłażany
2-3 duże ząbki czosnku
100 gram sera feta
oliwa
sól, pieprz, oregano,bazylia, tymianek świeży
cukinia
cebula średnia
papryka średnia
pomidor duży albo nawet dwa
zielona pietruszka
jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
Przygotowanie nadzienia:
Wycinamy kilka cieniutkich plasterków bakłażana i cukinii - do dekoracji tarty
Pozostałe bakłażany, paprykę, cebulę kroimy w średnią kostkę ( nie mogą być duże)
Pozostała cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach
Pomidory wrzucamy do wrzatku na 15 sekund i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę
Na jednej patelni przesmażamy na oliwie cebulkę i czosnek.
Na drugiej większej patelni na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone bakłażany, paprykę i startą cukinię - przesmażamy przez 2 minuty i dusimy pod przykryciem 10-15 minut ( w międzyczasie dodajemy pomidory, cebulę i czosnek)
Fetę kroimy na średnie kawałki ( nie małe!), dodajemy ją wraz z pokrojoną zieloną pietruszką do masy bakłażanowej.
Przyprawiamy do smaku, studzimy.
W kubku mieszamy jajko, śmietanę i mąkę, po wymieszaniu zawartość łączymy z ostudzoną masą bakłażanową.
Przygotowanie tarty:
Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut.
Wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko masą bakłażanową, dekorujemy plastrami bakłażana i cukinii, które następnie pędzelkiem smarujemy oliwą i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.
Tarta jest idealna do podania po upływie 10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje).
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/12/tarta-bakazanowa-z-serem-feta-aubergine.html