Wykonanie
Do najbardziej popularnych warzyw w mojej kuchni zaliczam
pomidory,
cukinie,
bakłażany i
szpinak. Dzisiaj
tarta z trzema składnikami z tej listy. Robię z nich gęste sosy i zapiekanki warzywne, a tym razem są w tarcie. Najczęściej grilluję
bakłażany i
cukinie na patelni grillowej, jednak choroba zmusiła mnie do wersji skróconej tego dania. Danie wegetariańskie, z bardzo dużą ilością warzyw i smaków.Składniki do ciasta kruchego ( dla 3 osób):250 g
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka,szczypta
soli,1-1,5 łyżki
śmietanyMąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.Składniki nadzienia:2
bakłażany2-3 duże ząbki
czosnku100 gram
sera fetaoliwasól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
tymianek świeży
cukiniacebula średnia
papryka średnia
pomidor duży albo nawet dwazielona
pietruszkajajko2 łyżki
śmietany1 łyżka
mąkiPrzygotowanie nadzienia:Wycinamy kilka cieniutkich plasterków
bakłażana i
cukinii - do dekoracji tartyPozostałe
bakłażany,
paprykę,
cebulę kroimy w średnią kostkę ( nie mogą być duże)Pozostała
cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach
Pomidory wrzucamy do wrzatku na 15 sekund i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkęNa jednej patelni przesmażamy na
oliwie cebulkę i
czosnek.Na drugiej większej patelni na rozgrzaną
oliwę wrzucamy pokrojone
bakłażany,
paprykę i startą
cukinię - przesmażamy przez 2 minuty i dusimy pod przykryciem 10-15 minut ( w międzyczasie dodajemy
pomidory,
cebulę i
czosnek)
Fetę kroimy na średnie kawałki ( nie małe!), dodajemy ją wraz z pokrojoną zieloną
pietruszką do masy bakłażanowej.Przyprawiamy do smaku, studzimy.W kubku mieszamy
jajko,
śmietanę i
mąkę, po wymieszaniu zawartość łączymy z ostudzoną masą
bakłażanową.Przygotowanie tarty:Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut.Wyjmujemy formę z podpieczonym
ciastem i napełniamy szybko masą
bakłażanową, dekorujemy plastrami
bakłażana i
cukinii, które następnie pędzelkiem smarujemy
oliwą i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.
Tarta jest idealna do podania po upływie 10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje).Smacznego:)