ßßß Cookit - przepis na Grillowane bakłażany z kulkami mięsnymi w sosie pomidorowym

Grillowane bakłażany z kulkami mięsnymi w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Grillowane bakłażany w sosie pomidorowym, to jedna z pozycji w menu restauracji, do której czasem chodzimy ze znajomymi. Wzbogaciłam moją wersję tego dania o kulki mięsne (z wiórkami cukinii), które dopełniają smak i zmieniają przystawkę w danie główne. Jest bardzo aromatyczne, pachną pomidory, czosnek, świeża bazylia i oregano. Parmezan zachęca jeszcze bardziej. Danie wygląda trochę niepozornie, zapewniam jednak, że lepiej smakuje, niż wygląda :)
Składniki:
500 gram mięsa mielonego
2 bakłażany
1 cukinia
2 puszki pomidorów krojonych
2-3 ząbki czosnku
zielona pietruszka
parmezan
cebula
oliwa
świeża bazylia i oregano, sól, pieprz, tymianek
1 jajko
bułka tarta
Sposób przygotowania:
bakłażany obieramy ze skórki, kroimy w średnią kostkę
cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę
cukinię ścieramy na wiórki na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek, po chwili dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz, liście bazylii i oregano. na rozgrzanej dużej patelni z 4 łyżkami oliwy grillujemy bakłażany pokrojone w kostkę, po ok. 7 minutach przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jeszcze 10 minut
podsmażamy cebulę,
cebulę, wiórki cukinii, jajko, przyprawy dodajemy do mięsa mielonego. Wyrabiamy, formujemy małe kulki, jeśli mamy z tym problem, to dodajemy bułkę tartą
do garnka z gotującą się wodą wrzucamy uformowane kulki z mięsa, gotujemy 3 minuty i odcedzamy
do dużej patelni z bakłażanami dodajemy ugotowane kulki z mięsa, zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym, przyprawiamy, dusimy 10 minut
posypujemy parmezanem
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/11/grillowane-bakazany-z-kulkami-miesnymi.html