Wykonanie
Grillowane
bakłażany w
sosie pomidorowym, to jedna z pozycji w menu restauracji, do której czasem chodzimy ze znajomymi. Wzbogaciłam moją wersję tego dania o kulki
mięsne (z wiórkami
cukinii), które dopełniają smak i zmieniają przystawkę w danie główne. Jest bardzo aromatyczne, pachną
pomidory,
czosnek, świeża
bazylia i
oregano.
Parmezan zachęca jeszcze bardziej. Danie wygląda trochę niepozornie, zapewniam jednak, że lepiej smakuje, niż wygląda :)Składniki:500 gram
mięsa mielonego2
bakłażany1
cukinia2 puszki
pomidorów krojonych2-3 ząbki
czosnkuzielona
pietruszkaparmezancebulaoliwaświeża
bazylia i
oregano,
sól,
pieprz,
tymianek1
jajkobułka tartaSposób przygotowania:
bakłażany obieramy ze skórki, kroimy w średnią kostkę
cebulę i
czosnek kroimy w drobną kostkę
cukinię ścieramy na wiórki na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy, dodajemy
czosnek, po chwili dodajemy pokrojone
pomidory,
sól,
pieprz, liście
bazylii i
oregano. na rozgrzanej dużej patelni z 4 łyżkami
oliwy grillujemy
bakłażany pokrojone w kostkę, po ok. 7 minutach przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jeszcze 10 minutpodsmażamy
cebulę,
cebulę, wiórki
cukinii,
jajko,
przyprawy dodajemy do
mięsa mielonego. Wyrabiamy, formujemy małe kulki, jeśli mamy z tym problem, to dodajemy
bułkę tartądo garnka z gotującą się
wodą wrzucamy uformowane kulki z
mięsa, gotujemy 3 minuty i odcedzamydo dużej patelni z
bakłażanami dodajemy ugotowane kulki z
mięsa, zalewamy przygotowanym
sosem pomidorowym, przyprawiamy, dusimy 10 minutposypujemy
parmezanemSmacznego :)