Wykonanie
Pulpety z
bakłażana jak wiele włoskich dań wywodzą się z kuchni biedoty i są zaliczane do prostych, mało skomplikowanych dań. We współczesnym świecie są doskonałym pomysłem na zdrowe, wegetariańskie danie. W smaku są dużo lepsze od tych
sojowych. Podane bez sosu
mogę być świetną przekąską na imprezę.
Składniki:- 3
bakłażany- szklanka
bułki tartej- 2 ząbki
czosnku- 1
jajko- pęczek
bazylii- 40 g startego
parmezanu-
sól-
pieprz-
oliwaSposób przygotowania:1.
Bakłażany przekrajemy na pół (w kształt łódek), solimy i polewamy obficie
oliwą (tak by cały miąższ był zalany).2. Następnie pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.3. Gdy
bakłażany lekko ostygną, wydłubujemy miąższ i wyciskamy z niego nadmiar
wody.4. Następnie do miąższu dodajmy
parmezan, posiekane
czosnek i
bazylię,
bułkę tartą,
jajko, szczyptę
soli i
pieprzu.5. Wszystko dokładnie mieszamy i z tak powstałej masy formułujemy pulpeciki.
6. Następnie smażymy pulpeciki.
7. Podajmy je z
makaronem i sosem z
pomidorów.Składniki potrzebne do przygotowania sosu:- 6 dużych
pomidorów lub dwie
puszki pomidorów w kostkach- 1 duża
cebula-
sól-
pieprz- pęczek
bazyliiSposób przygotowania sosu:1.
Cebule podsmażamy na złoto.2. Następnie dodajemy do niej obrane ze skóry, pokrojone w kostkę
pomidory.3. Smażymy aż
pomidory zaczną się rozpadać.4. Przyprawiamy szczyptą
soli,
pieprzu i
bazylią.Smacznego!