Wykonanie
Są dwie wersje zrobienia tego dania: szybka i czasochłonna. Wiadomo, że blogerzy kulinarni i osoby wytrawne w kuchni powiedzą, że wersja czasochłonna jest lepsza, bo zdrowsza i bardziej "hand made" i z tą opinią zgadzam się, ale nie wszyscy mamy zawsze czas, aby w dniu powszednim zbyt dużo czasu przeznaczyć na gotowanie. Ja to danie główne zrobiłam w ciągu 35 minut (w tym 20 minut duszenia), przed pracą. Kupiłam w Lidlu słoik z sześcioma grillowanymi
paprykami, które nadziałam
fetą i udusiłam je w
pomidorowym sosie. Można samemu grillować
papryki, obrać ze skórki i je nadziewać.Składniki:słoik grillowanych podłużnych
papryk lub 6 małych
paprykfeta, ja użyłam opakowanie
sera bałkańskiego2 ząbki
czosnkupuszka
pomidorów krojonych
cukinia - 1 mała ( potrzebujemy 6 łyżek utartych wiórków)
sól,
pieprz,
oregano,
tymianek,
bazylia świeżaSposób przygotowania:odcedzam
papryki, opłukuję bieżącą
wodą, osuszam, smaruję je dobrą
oliwącukinię szatkuję na średnie wiórki, wyciskam
wodęblenderem miksuję
fetę, 2 gałązki świeżej
bazylii,
czosnek,dodaję
cukinię, doprawiam, mieszam łyżkąnadziewam delikatnie
papryki farszem na rozgrzaną na patelni
oliwę wrzucam pokrojony drobno
czosnek, dodaję puszkę
pomidorów, dodaję świeżo posiekaną
bazylię,
sól,
pieprz, mieszam - dodaję nadziane
papryki i duszę pod przykryciem 15-20 minut (w połowie duszenia obracam je na drugą stronę).