Jagnięcina to niezbyt popularne u nas mięso. Warto poeksperymentować, bo dobrze zrobione smakuje obłędnie. Musaka to jedno z bardziej aromatycznych dań.Składniki:3/4 kg mielonej jagnięciny2 ząbki czosnkucebula3 duże pomidorysólpieprzśredniej wielkości cukiniabazyliaoreganotymianekowczy seroliwaPrzygotowanie:Na rozgrzanej oliwie podsmażcie pokrojone czosnek i cebulę. Jak się zeszklą wrzućcie mięso, sól, pieprz i zioła. Smażcie mieszając, tak by porozbijać grudki mięsa. Mięso zdejmijcie z patelni. Na patelni usmażcie plastry cukinii. Nalejcie nieco oliwy do żaroodpornego naczynia odrobinę oliwy - wysmarujcie nią dno i boki. Teraz układajcie warstwy cukinii, mięsa. Na mięsie połóżcie pokrojone w plastry pomidory i pokruszony ser owczy. Na koniec dajcie warstwę cukinii i pomidorów. Każdą warstwę delikatnie przesypcie solą, pieprzem i ziołami. Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 1/2 h. Musaka to idealne danie na jesienną kolację.