Wykonanie
Czy tylko ja
tracę apetyt w tak upalne dni? Nie dla mnie
mięso, zupy i mączne potrawy. Po szybkiej wizycie w sklepie lodówka zapełnia się
jogurtami naturalnymi i świeżymi warzywami, na
kuchennym stole królują góry soczystych
owoców, a z kredensu uśmiechają się do mnie gałązki pachnących
pomidorów... Ach jak ja kocham lato:)
4
pomidory2 duże ząbki
czosnkuoliwa z oliwekbazyliatymianeksól pieprzPomidory przekroiłam na połówki.
Czosnek obrałam, pokroiłam w słupki i powbijałam w
pomidory. Następnie oprószyłam
solą,
pieprzem i
przyprawami.
Skropiłam oliwą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni po upływie 15 minut obniżyłam temperaturę do 100 stopni i dopiekałam przez pół godziny. Podajemy na ciepło lub na zimno. Mi smakują z maślanym
rogalem (przepis już jutro:))*jedynym minusem tej potrawy jest konieczność dogrzewania kuchni włączonym piekarnikiem, jednak możemy przygotować
pomidorki wieczorem i cieszyć się ich smakiem już od samego rana.