ßßß Cookit - przepis na Zapiekane roladki z cukinią

Zapiekane roladki z cukinią

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
papryka różnokolorowa 3 sztuk
bakłażany 1 sztuk
cukinia 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
oliwa 5 łyżek stołowych
pomidory z puszki 500 gramów
bulion warzywny 0,5 szklanek
ser feta 400 gramów
bazylia, pęczek 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umytego bakłażana i cukinię pokroić w cienkie podłużne plasterki. Plasterki bakłażana posolić i przykryć papierowym ręcznikiem. Oczyszczone z nasion strąki papryki włożyć do wrzątku i gotować 2 minuty, odcedzić i zdjąć skórkę. Oczyszczoną cebulę i czosnek drobniutko posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy, nie przerywając mieszania. Dodać pomidory z zalewą, bulion (może być z kostki) i wymieszać. Gotować 6 minut bez przykrycia na średnim ogniu. opłukane listki bazylii posiekać i wrzucić do sosu pomidorowego.
Ser feta pokroić w duże słupki. Plastry bakłażana osuszyć. Po jednym kawałku fety i papryki zawijać w jeden plasterek bakłażana i cukinii. Roladki spiąć drewnianymi wykałaczkami i podsmażyć na pozostałej oliwie, kilka minut ze wszystkich stron. Doprawić solą i pieprzem. Następnie przełożyć z sosem pomidorowym do formy i zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4991/Zapiekane-roladki-z-cukinia