Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
papryka różnokolorowa 3 sztuk
bakłażany 1 sztuk
cukinia 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
oliwa 5 łyżek stołowych
pomidory z puszki 500 gramów
bulion warzywny 0,5 szklanek
ser feta 400 gramów
bazylia, pęczek 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umytego
bakłażana i
cukinię pokroić w cienkie podłużne plasterki. Plasterki
bakłażana posolić i przykryć papierowym ręcznikiem. Oczyszczone z nasion
strąki papryki włożyć do wrzątku i gotować 2 minuty, odcedzić i zdjąć skórkę. Oczyszczoną
cebulę i
czosnek drobniutko posiekać i zeszklić na 2 łyżkach
oliwy, nie przerywając mieszania. Dodać
pomidory z zalewą,
bulion (może być z kostki) i wymieszać. Gotować 6 minut bez przykrycia na średnim ogniu. opłukane listki
bazylii posiekać i wrzucić do
sosu pomidorowego.
Ser feta pokroić w duże słupki. Plastry
bakłażana osuszyć. Po jednym kawałku
fety i
papryki zawijać w jeden plasterek
bakłażana i
cukinii. Roladki spiąć drewnianymi wykałaczkami i podsmażyć na pozostałej
oliwie, kilka minut ze wszystkich stron. Doprawić
solą i
pieprzem. Następnie przełożyć z
sosem pomidorowym do formy i zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Zapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: