Wykonanie
Smaczne danie wegetariańskie, dla fanów jedzenia grillowanych warzyw.
Bakłażan i
cukinia w roli głównej, warzywa towarzyszące to
papryka,
czerwona cebula i
pomidory.Składniki:2
bakłażanycukinia2 duże
pomidorycebula czerwonapapryczka chilli,
czosnek, listki
bazyliipaprykafetamozzarellaoregano,
pieprz,
sólSposób przygotowania:
Bakłażany,
cukinie, plastry
czerwonej cebuli i
paprykę kroimy, następnie grillujemy na patelni grillowej na łyżeczce
oliwy.W naczyniu żaroodpornym układamy "wieżyczki":
bakłażan,
feta,
pomidor,
bakłażan ,
pomidor,
mozzarella,
cebula, świeże
oreganopapryka,
cukinia,
mozzarella,
cukinia,
feta,
pomidor,
cebula, świeże
oreganoWkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach.Przygotowanie sosu z
pomidorów: na patelnię wlewamy łyżeczkę
oliwy, dodajemy pokrojony jeden ząbek
czosnku i kawałek
papryczki chilli, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory i
bazylię. Chwilę smażymy razem, dla połączenia smaków i odparowania
wody z
pomidorów.Smacznego:)