Wykonanie
Zupa idealna na chłodne dni, jest rozgrzewająca i wyrazista w smaku:) Jest nieco odmienna od tradycyjnej zupy pomidorowej, ale jej baza jest taka sama jak naszych mam:)Składniki:2
kostki rosołowe cielęce (lub dwie bulionetki),
włoszczyzna: 1
marchewka, 1
pietruszka, kawałek
pora, plasterek
selera, 1,5 dużej
cebuli, 3-4 ząbki
czosnku, puszka
pomidorów bez skórki,
papryka czerwona,
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz,
papryka ostra lub
chilli, opcjonalnie
makaron i
mozarella.1. Warzywa myjemy,
włoszczyznę obieramy,
marchewkę kroimy w kostkę.
Włoszczyznę wrzucamy do
wody, gotujemy:) Jeśli
wywar bd już gotowy, wyławiamy
selera,
pora i
pietruszkę:) Dodajemy bulionetki lub
kostki rosołowe.2. Dodajemy puszkę
pomidorów bez skórki.3.
Paprykę myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do zupy.4.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany
olej na patelnię. Smażymy aż będzie miała kolor złoty. Dodajemy do zupy.5. Wyciskamy
czosnek bezpośrednio do zupy.6. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
paryką ostrą lub szczyptą
chilli,
bazylią,
oregano.7.Gotujemy
makaron.8. Wykładamy
makaron na talerze, zalewamy zupką:)Do wlanej zupy na talerze możemy dodać pokrojoną drobno
mozarelle:)
About Antolka Jakuszkowa