Wykonanie
Dzisiaj za oknem troszkę chłodniej więc można włączyć piekarnik i poszaleć w kuchni ;)U mnie dalej passa bezmięsna. Za to z przepysznymi warzywami sezonowymi i
serem.
Składniki:- 1
bakłażan- 1
cukinia- 1 kostka
sera typu
feta- 125 g
mozzarelli- około 20 szt
oliwek- około 15
pomidorów suszonych- pół
papryki- 3 dojrzałe
pomidory- 2 ząbki
czosnku-
bazylia,
ostra papryka,
pieprz,
sól,
oreganoBakłażana i
cukinię dokładnie myjemy. Kroimy wzdłuż na długie plastry o szerokości około 5 mm. Plastry rozkładamy na ręczniku papierowym i solimy z obu stron. Tak posolone warzywa pozostawiamy na około 30 min żeby puściły sok. Po upływie tego czasu wycieramy warzywa ręcznikiem papierowym i grillujemy z obu stron na posmarowanej
oliwą patelni (lub możemy posmarować pędzelkiem warzywa) do zrumienienia.Odkładamy na ręcznik papierowy aby wchłonął ewentualny tłuszcz.Na każdy kawałek cukinii/bakłażana kładziemy dosyć gruby kawałek
fety,
paprykę i 1
suszonego pomidora. Zwijamy w roladkę. Każdą sztukę robimy w ten sam sposób.Naczynie żaroodporne smarujemy lekko
masłem. Roladki układamy w okrąg.
Pomidory kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z odrobiną
oliwy i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy drobno posiekany
czosnek,
zioła oraz
przyprawy.Po środku naczynia żaroodpornego wylewamy sos. Na sos wrzucamy posiekane
oliwki i pokrojoną w kostkę część
mozzarelli. Resztę
mozzarelli rozsypujemy na roladki.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 min.Jemy jako samodzielne danie, przystawkę lub podajemy z
makaronem. Na
makaron polewany sos z
pomidorów.SMACZNEGO!!!