Wykonanie
Przyznaję, czasem korzystam z półproduktów, staram się je omijać, ale nie potrafię ominąć klopsików szwedzkich Ikea. Na stałe zagościły one w zapasach mojego zamrażalnika. Próbowałam osiągnąć ten sam smak w domu, ale niestety,
póki co nieskutecznie. Dlatego w poszukiwaniu ideału posiłkuję się paczką zakupioną w sklepiku.
makaron spaghettiklopsiki szwedzkie Ikea (20 sztuk na 2 , 5 osoby)500ml
przecieru pomidorowego2 czubate łyżki
serka mascarpone1
cebula1 duży ząbek
czosnkuświeża
bazyliaoliwapół łyżeczki
oreganosól,
cukierKlopsiki przygotować wg przepisu z opakowania, czyli wyłożyć do naczynia żaroodpornego jedną warstwą, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika aż się przyrumienią. W międzyczasie robimy sos.
Cebulkę pokroić w drobniusieńką kosteczkę,
czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić na
oliwie. W miseczce wymieszać
przecier pomidorowy z
serkiem - ja roztrzepuję trzepaczką kuleczkową, żeby pozbyć się grudek. Kiedy
cebulkę uznamy za gotową wlewamy
sos pomidorowo-
serowy i dorzucamy rozdrobnioną
bazylię,
oregano i doprawiamy
solą i szczyptą
cukru. Całość gotujemy chwilę na wolnym ogniu żeby smaki się połączyły i sos lekko zgęstniał. Gotujemy
makaron al dente. Odcedzamy wrzucamy do dużej miski, zalewamy sosem, mieszamy aby
makaron oblepił się i nie pływał w sosie. Na tym etapie można wrzucić klopsiki i je razem wymieszać albo położyć oddzielnie na talerzu z
makaronem. Całość dekorujemy
bazylią. Sos z dodatkiem
serka mascarpone jest aksamitny i delikatny.