Wykonanie
Spaghetti bolognese z
pieczarkamiDziś szybciutki przepis na bardzo smaczny obiad. Spaghetti bolognese jest pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu,
sos jest bardzo wydajny, więc zawsze mam obiad na dwa dni. Żeby się nie znudziło, na drugi dzień mieszam sos z innym
makaronem, np penne i zapiekam w naczyniu żaroodporną pod
żółtym serem. Wszyscy są zadowoleni i najedzeni. Polecam zapracowanym.
Na porcję dla 4 osób przygotuj:500 g
mielonego mięsa z indyka2 ząbki
czosnku1
cebulę10
pieczarek4 duże łyżki
oliwy z oliwek1 puszkę całych
pomidorów1 szklankę
przecieru pomidorowego1 dużą łyżkę
koncentratu pomidorowego1 dużą łyżkę
bazylii1 dużą łyżkę
rozmarynu1 dużą łyżkę
oreganoszczyptę
cukrusól i
pieprz1 paczka
makaronu spaghetti1 dużą garść startego
parmezanuRozgrzej głęboką patelnię, dodaj
oliwę z oliwek. Po chwili na gorącą
oliwę dodaj
czosnek, wszystkie
zioła i
cebulę. Gdy
cebula się zeszkli, a w kuchni będzie pięknie pachniało
ziołami dodaj
mięso i małą łyżeczkę
soli i
pieprzu. Wszystko wymieszaj, gdy
mięso się usmaży dodaj pokrojone w plasterki
pieczarki, dalej mieszając. Po 2 minutach dodaj
pomidory z puszki (pokrój je niedbale nożem, i tak się rozpadną podczas mieszania),
przecier pomidorowy i
koncentrat pomidorowy oraz szczyptę
cukru. Ugotuj
makaron wg przepisu na opakowaniu. Gotowy wyłóż na talerz, dodaj do niego sos, posyp
parmezanem i już czas zasiąść do jedzenia. Smacznego!