Wykonanie
Spaghetti z kulkami mi ę snymi to nic innego jak po ł ączenie klasyki w ł oskiej i polskiej;) czyli spaghetti bolognese z kotlecikami mielonymi. Pysznie i po ż ywnie! :)Tyle tytu ł em wstepu. Nie bardzo mam czas sie rozpisywa ć, poniewa ż Praga na mnie czeka! ;)Pozdrowienia ze stolicy Czech! :)Składniki (dla 2 os.):ok 200g
makaronu spaghettilistki świeżej
bazylii lub posiekana śwież a
natka pietruszkioliwa z oliwekparmezan lub pecorinokotleciki:250g
mielonego mięsa wołowe go1 ma ł a
cebula lub 2
szalotki1 ząbek
czosnkuok 4
pieczareksólswie ż o mielony
pieprzsos:1 (400g) puszka
pomidorówsuszone zio ł a (
bazylia,
oregano)2-3 ząbki
czosnku - posiekane
sól i
cukier do smakuswie ż o mielony
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Mięs o mielone prze łóż do miseczki wraz z drobno pokrojoną
cebulą,
pieczarkami i
czosnkiem. Dopraw
solą i
pieprzem, a nast ę pnie dok ł adnie wymieszaj i uformuj ma ł e kuleczki.Na rozgrzaną patelni ę wlej
oliw ę (oko ł o 2-3 ł y ż ki) i sma ż kotleciki obustronnie, a ż si ę zarumienią. Dodaj posiekany
czosnek, sma ż ca ł o ś ć przez chwil ę, a nast ę pnie dodaj
pomidory wraz z
sokiem. Dopraw zio ł ami oraz
przyprawami i sma ż ca ł o ś ć na ma ł ym ogniu przez oko ł o 10 minut, co jaki ś czas mieszając.
Makaron ugotuj wed ł ug instrukcji na opakowaniu.
Makaron wy ł ó ż na talerz, a nast ę pnie na ł ó ż na niego kulki mi ę sne z sosem. Ca ł o ś ć posyp tartym
serem i udekoruj ś wie ż ymi zio ł ami.Smacznego :)