Pewnie macie swoje sposoby na wykorzystanie resztek z niedzielnego obiadu.Moim domownikom bardzo smakuje makaronowa zapiekanka,do której wykorzystuję pieczonego w niedzielę kurczaka.Do tego kilka dodatków i obiad palce lizać...Składniki:resztki z pieczonego kurczaka (może też być mięso rosołowe)500 g grubego makaronu1 kulka mozarelli1 łyżka parmezanugarść świeżej bazylii1 mała cebula1 ząbek czosnku50 ml śmietanki 30%przecier pomidorowy 500gsól, tymianek, oregano, odrobina cukru1 łyżka oliwySposób wykonania:W garnuszku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Przez wyciskarkę przecisnąć czosnek. Dodać do zeszklonej cebuli i chwilkę razem smażyć. Wlać przecier pomidorowy i śmietankę. Dodać przyprawy i drobno pokrojoną bazylię. Przykryć i dusić ok 20 minut.Makaron ugotować al dente. Do garnka w którym gotował się makaron wlać sos, dodać mięso, makaron i połowę startej na tarce mozarelli. Wszystko delikatnie wymieszać i umieścić w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Pokroić w plastry pozostałą mozarellę i ułożyć na wierzchu zapiekanki.Piec w temp. 180C ok 20 minut.Po wyjęciu posypać parmezanem.Smacznego :)