Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Jeżeli chodzi o moje przemyślenia co do tej potrawy – jest przepyszna, uwielbiana przez dzieci, nie wymaga wielu składników. O dziwo przygotowanie spaghetti nie zajmuje dużo czasu. Nie warto więc kupować gotowych sosów, nie oddadzą pełni smaku jaką można uzyskać robiąc spaghetti samemu.Składniki (6 porcji):0,5 kg mielonego mięsa wołowego1 l przecieru pomidorowegocebula2 ząbki czosnku2 łyżeczki bazylii2 łyżeczki oreganołyżeczka cukrupół łyżeczki solioliwa0,5 kg makaron spaghettiparmezanlistki bazyliiWykonanie:Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy mięso i podsmażamy. Gdy mięso jest gotowe dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy bazylią, oregano, cukrem i solą. Makaron gotujemy wg przepisu z niewielką ilością oliwy. Gotową potrawę posypujemy parmezanem i przyozdabiamy listkami bazylii.