Wykonanie
Fantastyczne danie! Jedna z najlepszych „wersji”
bakłażana, jakie dane mi było w życiu spróbować! W smaku jest to „coś” jakby musaka i lazania w jednym, aczkolwiek bez
mięsa… Pycha!Danie wyszukała i zaprezentowała na swoim blogu
Anna-
Maria . Dzięki za inspirację!Przepis cytuję za Autorką:Składniki:2
bakłażany1 średnia
cebula1/2 kg dojrzałych
pomidorów (ja dałam gotowy, gęsty
przecier pomidorowy)2 duże ząbki
czosnkugarść świeżej
bazylii i
oregano (u mnie
bazylia i
tymianek)2-3 kule
mozarelli2-3 garści świeżo startego
parmezanuoliwa z oliweksól i
pieprz do smakuWykonanie:
Bakłażany opłukać i odciąć „berecik z antenką”. Pokroić na plastry grubości 0,5 cm i rozłożyć na sicie lub ściereczce. Posypać z wierzchu
solą i odstawić na ok. 15 minut.
Sól wyciągnie goryczkowy smak. Po upływie 15 minut plastry
bakłażana opłukać i osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię grillową i układać na niej osuszone plastry
bakłażana. Grillować z obu stron – ja początkowo grilluję na sucho, dopiero pod koniec smaruję plastry z każdej strony
oliwą czosnkową. Grillowane
bakłażany uzyskują kremową, delikatną konsystencję i nie nasiąkają tłuszczem tak jak podczas tradycyjnego smażenia, kiedy chłoną tłuszcz jak gąbka.Na oddzielnej patelni rozgrzać
oliwę i wrzucić na nią drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone
pomidory oraz część
ziół. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Gotowy sos można zmiksować, wówczas danie będzie jeszcze bardziej kremowe (ja użyłam gotowego przecieru, więc miksowanie nie było już konieczne).Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą. Na dnie rozprowadzić cieniutką warstwę
sosu pomidorowego i posypać go częścią tartego
parmezanu. Ułożyć na nim plastry
bakłażana – tak, aby nachodziły na siebie (jak w okiennicach:). Kolejną warstwę ułożyć z pokrojonej w plastry
mozarelli, posypać ją
ziołami i rozprowadzić kolejną porcję
sosu pomidorowego. Następne warstwy układać w tej samej kolejności. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Można podawać na gorąco lub na zimno, w obu wersjach równie pyszne.Smacznego:)