ßßß Cookit - przepis na MELANZANE ALLA PARMIGIANA czyli zapiekane bakłażany

MELANZANE ALLA PARMIGIANA czyli zapiekane bakłażany

nazwa

Wykonanie

Fantastyczne danie! Jedna z najlepszych „wersji” bakłażana, jakie dane mi było w życiu spróbować! W smaku jest to „coś” jakby musaka i lazania w jednym, aczkolwiek bez mięsa… Pycha!
Danie wyszukała i zaprezentowała na swoim blogu Anna-Maria . Dzięki za inspirację!
Przepis cytuję za Autorką:
Składniki:
2 bakłażany
1 średnia cebula
1/2 kg dojrzałych pomidorów (ja dałam gotowy, gęsty przecier pomidorowy)
2 duże ząbki czosnku
garść świeżej bazylii i oregano (u mnie bazylia i tymianek)
2-3 kule mozarelli
2-3 garści świeżo startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Bakłażany opłukać i odciąć „berecik z antenką”. Pokroić na plastry grubości 0,5 cm i rozłożyć na sicie lub ściereczce. Posypać z wierzchu solą i odstawić na ok. 15 minut. Sól wyciągnie goryczkowy smak. Po upływie 15 minut plastry bakłażana opłukać i osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię grillową i układać na niej osuszone plastry bakłażana. Grillować z obu stron – ja początkowo grilluję na sucho, dopiero pod koniec smaruję plastry z każdej strony oliwą czosnkową. Grillowane bakłażany uzyskują kremową, delikatną konsystencję i nie nasiąkają tłuszczem tak jak podczas tradycyjnego smażenia, kiedy chłoną tłuszcz jak gąbka.
Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory oraz część ziół. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Gotowy sos można zmiksować, wówczas danie będzie jeszcze bardziej kremowe (ja użyłam gotowego przecieru, więc miksowanie nie było już konieczne).
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego i posypać go częścią tartego parmezanu. Ułożyć na nim plastry bakłażana – tak, aby nachodziły na siebie (jak w okiennicach:). Kolejną warstwę ułożyć z pokrojonej w plastry mozarelli, posypać ją ziołami i rozprowadzić kolejną porcję sosu pomidorowego. Następne warstwy układać w tej samej kolejności. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Można podawać na gorąco lub na zimno, w obu wersjach równie pyszne.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/08/28/melanzane-alla-parmigiana