ßßß Cookit - przepis na 23 sierpnia 2012

23 sierpnia 2012

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam wrócić do bakłażanów, gdyż sezon na nie w pełni, a latem są tak doskonałe w kuchni, że koniecznie trzeba je przyrządzać na wszystkie możliwe sposoby. A sposobów jest wiele; jeden już podawałam wcześniej - grecki, na bakłażany zawijane z serem. Dzisiaj przygotuję je na sposób francuski.
Bakłażany mają niską zawartość kaloryczną, są lekkie, zawierają dużo błonnika, potasu, fosforu i żelaza. Warto więc je włączyć do menu na stałe.
Wiele przepisów na ich przyrządzanie mówi, żeby je pokroić w plastry, posypać solą i zostawić na 30 minut, a potem papierowym ręcznikiem wytrzeć sok, który wypłynął, żeby usunąć z nich goryczkę. To prawda, tak trzeba zrobić ale tylko, jeżeli są kupowane nie w sezonie, czyli nie pomiędzy majem a październikiem.
Jeżeli przyrządzamy je w sezonie wystarczy je pokroić w plastry, nie trzeba też usuwać skórki.
BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU
czyli bakłażany z pomidorami i tymiankiem.
ilości na 6 porcji
4 średnie bakłażany
150ml oliwy z oliwek
2 puszki pomidorów bez skórki
1 duża cebula
5 - 6 ząbków czosnku
starty ser parmezan albo gruyere
tymianek
sól, pieprz
1. Bakłażany umyłam, pokroiłam na plastry grubości 1cm i posmarowałam oliwą przy pomocy pędzelka. Rozgrzałam patelnię grillową i ułożyłam na niej plastry bakłażana. Opiekłam je z obu stron.
2. W tym samym czasie przygotowałam sos pomidorowy; na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam pokrojoną cebulę i lekko ją podsmażyłam. Dodałam czosnek i też lekko przesmażyłam. Na oliwę wrzuciłam zawartość puszek z pomidorami, czyli pokrojone na grube części pomidory bez twardych części i pulpę pomidorową. Całość wymieszałam i na ogniu zredukowałam do bardzo gęstego sosu. Doprawiłam solą i pieprzem.
3. Nagrzałam piekarnik do 200'C . W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą ułożyłam warstwę bakłażanów, na nich grubą warstwę sosu pomidorowego, całość posypałam tymiankiem i parmezanem. Powtórzyłam tę czynność kilkakrotnie, do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą był oczywiście ser. Naczynie wstawiłam do piekarnika i zapiekałam przez około 40 minut. Po 20 minutach przykryłam naczynie folią aluminiową, żeby nie wysychało i dalej zapiekałam.
Całość posypałam świeżym tymiankiem.
Bakłażany są najlepsze jako dodatek do jagnięciny, ale są świetne również do innego mięsa. Mają ciekawą właściwość, wspomagają trawienie mięs, szczególnie tłustych.
Mogą być też serwowane jako danie ze świeżą bagietką, serem i winem. Jeżeli podajemy mięso, to wino powinno być czerwone, jeżeli są one daniem głównym, to wino może być różowe.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/08/23-sierpnia-2012.html