ßßß Cookit - przepis na Chłodnik

Chłodnik

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy zabrałam się za chłodnik. W moim domu nigdy się go nie podawało. Postanowiłam się z nim zmierzyć i efekt był zaskakujący dla podniebienia. Zyskał również uznanie u rodziny do tego stopnia, że za 2 dni nastąpiła powtórka. Przepis jest modyfikacją różnych przepisów wyszukanych w necie i z zaciągniętych info u znajomych. Przekonajcie się sami, że warto:-).
Składniki:
2 pęczki botwiny,
1 litr zsiadłego mleka ( można zastąpić jogurtem, kefirem lub maślanką),
pęczek rzodkiewki,
4 ogórki małosolne (mogą być świeże, ale jakoś małosolne bardziej mi pasowały),
pęczek koperku,
pęczek szczypiorku,
sól, pieprz, cukier i ocet,
2 ząbki czosnku,
odrobina soku z cytryny.
Przygotowanie:
Botwinkę wypłukać i posiekać (ale tylko część liści i całe pędy), młode buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (tak, żeby przykryć buraczki). Posolić, dodać cukier i odrobinę octu, dusić ok. 10 – 15 minut. Bardzo ważne, żeby nie przykrywać buraków przykrywką, żeby nie straciły pięknego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać całość ( z płynem, w którym gotowały się buraczki) z zsiadłym mlekiem, dodać rozgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z kleksem śmietany. Smacznego!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/06/chodnik.html