ßßß
Chłodnikwg przepisu AgnieszkiSkładniki (na 4-6 porcji):kilka małych buraczków, ich łodyg i liści (posiekanych w półcentymetrowe kostki) - łącznie ok. 3-4 szklanek2-4 łyżki octu jabłkowego/winnego/spirytusowegook. 750ml zsiadłego mleka (lub maślanki, jogurtu, kefiru)200g śmietany 22%kilka świeżych ogórków1-2 garście posiekanego koperkusól, pieprz, szczypta cukruPosiekaną botwinę włożyć do rondla, zalać jak najmniejszą ilością wody, tak, aby warzywa były tylko przykryte. Dolać łyżkę octu i doprowadzić powoli do bardzo delikatnego wrzenia. Nie przykrywać i gotować na malutkim ogniu przez kilkanaście-kilkadziesiąt minut, aż buraczki przestaną być twarde. Przez cały ten czas wywar nie powinien bulgotać, jedynie ledwo wrzeć. Doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Schłodzić.Schłodzoną zupę połączyć ze zsiadłym mlekiem lub maślanką i ze śmietaną.Dodać ogórki ( pokrojone w kostkę lub starte na tarce), dodać koperku, wymieszać.Doprawić do smaku solą i ewentualnie octem.I po raz kolejny zapraszam do wziecia udziały w Candy - do wygrania nagroda - niespodzianka!