ßßß Cookit - przepis na Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler

Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

Ciepłe majowe dni kojarzą nam się przede wszystkim z daniami z grilla. Jednakże nie tylko grill króluje, gdy za oknem jest 27 stopni na plusie. Innym daniem nieodzownie związanym z upałami są chłodniki. Pyszne, zdrowe, zimne zupy na słoneczne dni. Pierwszy chłodnik, jaki chciałyśmy Wam zaproponować to Chłodnik Litewski według przepisu p. Magdy Gessler. Niezwykle łatwa w przygotowaniu i smaczne zupa przynosząca ochłodę w skwarny dzień.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
250 ml kefiru
250 ml zsiadłego mleka
250ml kwaśnej śmietany 18%
Pęczek botwiny
2 buraki
Świeży ogórek
Pół pęczka rzodkiewki
Pół pęczka szczypiorku
Pół pęczka koperku
Ząbek czosnku
2 łyżeczki octu spirytusowego
Sól, pieprz, cukier
Botwinę i buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do botwiny. Całość zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą i cukrem oraz doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ocet i wyłączamy ogień, pozostawiamy do ostygnięcia. Kefir, zsiadłe mleko i śmietanę mieszamy razem. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek. Zioła płuczemy, siekamy i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy. Jeśli wywar nam ostygł dolewamy do powstałej zupy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek wprost do garnka oraz doprawiamy. My dodajemy dość sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, nieco mniej soli. Całość odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki ”przegryzą” się nieco. Podajemy na zimno.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/05/chodnik-litewski-wedug-przepisu-magdy.html