ßßß
Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 6
Składniki:250 ml kefiru250 ml zsiadłego mleka250ml kwaśnej śmietany 18%Pęczek botwiny2 burakiŚwieży ogórekPół pęczka rzodkiewkiPół pęczka szczypiorkuPół pęczka koperkuZąbek czosnku2 łyżeczki octu spirytusowegoSól, pieprz, cukierBotwinę i buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do botwiny. Całość zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą i cukrem oraz doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ocet i wyłączamy ogień, pozostawiamy do ostygnięcia. Kefir, zsiadłe mleko i śmietanę mieszamy razem. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek. Zioła płuczemy, siekamy i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy. Jeśli wywar nam ostygł dolewamy do powstałej zupy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek wprost do garnka oraz doprawiamy. My dodajemy dość sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, nieco mniej soli. Całość odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki ”przegryzą” się nieco. Podajemy na zimno.