Wykonanie
Ciepłe majowe dni kojarzą nam się przede wszystkim z daniami z grilla. Jednakże nie tylko grill króluje, gdy za oknem jest 27 stopni na plusie. Innym daniem nieodzownie związanym z upałami są chłodniki. Pyszne, zdrowe, zimne zupy na
słoneczne dni. Pierwszy chłodnik, jaki chciałyśmy Wam zaproponować to Chłodnik Litewski według przepisu p.
Magdy Gessler. Niezwykle łatwa w przygotowaniu i smaczne zupa przynosząca ochłodę w skwarny dzień.
Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 6
Składniki:250 ml
kefiru250 ml
zsiadłego mleka250ml kwaśnej
śmietany 18%Pęczek botwiny2
burakiŚwieży
ogórekPół pęczka
rzodkiewkiPół pęczka
szczypiorkuPół pęczka
koperkuZąbek
czosnku2 łyżeczki
octu spirytusowegoSól,
pieprz,
cukierBotwinę i
buraki dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.
Buraki ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do botwiny. Całość zalewamy niewielką ilością
wody, doprawiamy
solą i
cukrem oraz doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
ocet i wyłączamy ogień, pozostawiamy do ostygnięcia.
Kefir,
zsiadłe mleko i
śmietanę mieszamy razem. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę
rzodkiewkę i
ogórek.
Zioła płuczemy, siekamy i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy. Jeśli
wywar nam ostygł dolewamy do powstałej zupy. Następnie przeciskamy przez praskę
czosnek wprost do garnka oraz doprawiamy. My dodajemy dość sporą ilość świeżo mielonego
pieprzu, nieco mniej
soli. Całość odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki ”przegryzą” się nieco. Podajemy na zimno.