Wykonanie
SKŁADNIKI1 pęczek
botwinki1 pęczek cienkiego
szczypiorku6
rzodkiewek6
ogórków gruntowych1/2 pęczku
koperku1 ząbek
czosnkusok z połowy
cytryny800 g
zsiadłego mleka Krasnystaw, może też być
kefir lub
maślankajajka na twardodo smaku
cukier,
sól,
pieprz,
ocet winny (jak ktoś lubi)JAK TO ZROBIĆ
Botwinkę czyli
buraczki i liście dokładnie myjemy, kroimy najdrobniej jak się da. Wrzucamy do garnka i zalewamy zimną
wodą, tak żeby całość była przykryta (
wody nie może być zbyt dużo). Dodajemy 2 łyżeczki
cukru i gotujemy na małym ogniu ok. 10 - 15 minut, aż
buraczki będą miękkie. Na koniec dodajemy sok z połowy
cytryny. Studzimy.W trakcie gotowania
botwinki,
ogórki gruntowe i
rzodkiewkę kroimy w bardzo drobną kostkę, a
szczypiorek i
koperek siekamy. Jak nie mamy czasu, żeby kroić
ogórków i
rzodkiewki to możecie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. U mnie warzywa muszą być pokrojone, żeby było je czuć pod zębami :)Pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę
czosnek wrzucamy do wystudzonego
wywaru z
botwinki. Na koniec dodajemy
zsiadłe mleko, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem lub
octem. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wrzucamy do chłodnika
jajko ugotowane na twardo. Smacznego!