Wykonanie
pęczek
botwinki z dużymi
buraczkami2
ogórkipęczek
rzodkiewek4
maślanki ( może być też
kefir ,
zsiadłe mleko )
koperek4 – 5 ząbków
czosnkusok z całej
cytrynysól ;
pieprz ;
cukierjajka ugotowane na twardo.Warzywa myjemy.
Buraczki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę ; liście
botwinki również kroimy bardzo drobniutko ; wszystko wrzucamy do garnka , zalewamy
wodą tak aby warzywa były ledwie przykryte. Solimy i gotujemy ok. 15 – 20 min. ,
buraczki mają być miękkie ( uważać żeby się nie rozgotowały , mają być chrupiące ). Następnie troszkę słodzimy, gdy
buraczki ugotują się dodajemy sok z jednej
cytryny i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Wywar odstawiamy do wystygnięcia. W czasie gdy gotują się
buraczki obieramy
ogórki i kroimy w drobną kostkę ;
rzodkiewki również.
Maślankę wlewamy do garnka ( ja mam 7 litrowy ) i dodajemy pokrojone
ogórki i
rzodkiewkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gdy
wywar z
buraczków będzie chłodny wlewamy go do
maślanki (
buraczki razem z
wodą , w której się gotowały ). Dodajemy pokrojony
koperek i mieszamy. Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki ; najlepiej go jeść następnego dnia żeby składniki wymieszały się.Chłodnik podajemy z
jajkami na twardo pokrojonymi na połówki ( lub na drobniejsze części ) i posypujemy
koperkiem ( możemy również dodać
szczypiorek ).Chłodnik jest niesamowicie orzeźwiający ; w upalne dni to wręcz zbawienie. Jego kolor jest zniewalający :)Polecam i smacznego.