Wykonanie
Pin It
Jak co wiosnę wyczekuję, aż na straganach pojawi się piękna
botwinka wraz z dorodnymi młodymi
buraczkami. W domu bardzo lubimy chłodnik i gdy tylko za oknem robi się ciepło, dosyć często gości on na naszym
stole. W tym roku niestety wiosna nas nie rozpieszczała, więc dopiero teraz, pierwszy raz w tym sezonie ta orzeźwiająca zupa pojawiła się na naszym
stole.
ChłodnikCzas przygotowania: 60 minut, plus chłodzenieSkładniki:1 pęczek
botwinki1 duży zielony
ogórek starty na grubej tarce2
kiszone ogórki starte na grubej tarce ( jeśli mamy
wodę z
ogórków nie wylewamy jej !)6
rzodkiewek startych na grubej tarce4 łyżki posiekanego
szczypiorku4 łyżki posiekanego
koperku3/4 litra
maślanki400 g naturalnego gęstego
jogurtu1 ząbek
czosnkuszczypta kwasku
cytrynowego, ew.
sok z cytrynysól,
pieprzWykonanie:Z
botwinki odcinamy małe
buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką
wody, dodajemy kwasek, ewentualnie
sok z cytryny i gotujemy 5 minut. Liście
botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się
buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania.Do dużego garnka wlewamy
kefir, dorzucamy starte warzywa:
ogórki,
rzodkiewki, zgnieciony ząbek
czosnku i
zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną
botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biała
maślanka barwi się na intensywny biskupi kolor !Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej
wody z
ogórków kiszonych.Chłodnik podajemy dobrze schłodzony.