Wykonanie
To mój pierwszy chłodnik, do tej
pory zawsze stroniłam od "zimnych zup", jednak temperatura w ostatnich dniach sprawiła, że nie chce się za bardzo jeść a jeśli już to coś lekkiego.Chłodnik jest orzeźwiający i lekko kwaskowy, zaspokaja głód...zapraszam :)Przepis pochodzi z gazetki Świat Kobiety 101 przepisów tom 34 oczywiście po drobnych modyfikacjach.
Składniki:pęczek
botwinki,
sok z cytryny (dodawany do smaku),pęczek
rzodkiewki,pęczek
koperku,2
ogórki,2 ząbki
czosnku,1 l
maślanki,4
jajka ugotowane na twardo,
sól,
pieprz do smaku,
Młode buraczki po oczyszczeniu pokrój razem z liśćmi drobniutko i ugotuj w małej ilości
wody.
Po przestudzeniu dodaj
sok z cytryny- tak aby odpowiadała ci kwaśność chłodnika.
Oczyszczone
rzodkiewki i opłukany
koperek oraz obrane
ogórki drobno pokrój.
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do
botwinki razem z warzywami.
Maślankę wlej do
buraczków, wymieszaj i dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Podaj z
jajkiem ugotowanym na twardo.