ßßß Cookit - przepis na Chłodnik

Chłodnik

nazwa

Wykonanie

Dziś, we wspólnym gotowaniu, postanowiłyśmy, ja, Wiera, Mirabelka, Panna Malwinna, Lejdi, Dobromila, Maggie i Pela, podzielić się przepisami na dania dla ochłody, a właśnie chłodnik wydaje się być i dealnym daniem na upalne dni.
Muszę przyznać, że u mnie w domu pojawiał się bardzo rzadko, albo wcale o ile mnie pamięć nie myli. W sumie nie wiem czemu, bo przecież jest to pyszna, bardzo orzeźwiająca zupa i na dodatek ma fantastyczny kolor!
Gorąco..., a raczej chłodno polecam na te pełne słońca dni;)
Składniki:
1 litr maślanki
pęczek świeżej botwinki
pęczek rzodkiewki
pęczek dymki
zielony ogórek
2 łyżki koperku
1 jajko ugotowane na twardo
sól, pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować aż buraczki będą miękkie. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Ogórka pokroić w drobną kostkę, dymkę i rzodkiewkę w plasterki, dodać do nich botwinkę, zalać maślanką, dodać koperek i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki aż się dobrze schłodzi. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i odrobiną zieleniny - u mnie rzeżucha;)
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/07/chodnik.html