Wykonanie
Po kolejnym przygotowanym chłodniku wiem, że w okresie wiosenno-letnim często
będę je robić. :-) Ważne jest by nie podawać ich od razu po przygotowaniu a przed tym schłodzić w lodówce - w tym czasie warzywa puszczają
soki i smak jest zupełnie inny, lepszy. W przypadku chłodnika z
botwinką najpierw zaskoczył mnie piękny kolor a później smak. Dodatek
jajka jest wręcz obowiązkowy. :-)
1 pęczek
botwinki2-3
ogórki gruntowe1 pęczek
rzodkiewki1/2 pęczka
szczypiorku1/2 pęczka
koperku1 litr
maślankisól,
pieprz1. Z
botwinki odcinamy łodygi. Liście i
buraki gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.
Buraczki obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Liście drobno kroimy.2.
Ogórki obieramy i wraz z
rzodkiewką ścieramy na grubych oczkach tarki.
Koperek i
szczypior drobno siekamy.3. Przygotowane warzywa zalewamy
maślanką, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Chłodzimy w lodówce minimum 2h. Podajemy z
jajkiem.