Wykonanie
Kilka dni temu powstał mój pierwszy chłodnik. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się szału a jak się okazało, bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. :-) Jest pyszny, świetny na cieplejsze dni. Dodatek
rzodkiewki podbija smak i świetnie komponuje się z delikatnym
ogórkiem. W smaku coś jak mizeria, tylko na wypasie, bo z większą ilością składników i przypraw. :-) Ja jestem na tak i polecam każdemu. Na pewno
będę go powtarzać w tej wersji i w innych odsłonach.
5 sporych
ogórków gruntowychpęczek
rzodkiewki4 łyżki posiekanego
koperku4 łyżki posiekanego
szczypiorku500ml
maślankisól,
pieprz1.
Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Rzodkiewkę ścieramy na mniejszych oczkach.2. Połowę przygotowanych
ogórkowych wiórków miksujemy w blenderze wraz z
koperkiem,
szczypiorkiem i
maślanką.3. Dodajemy pozostałe
ogórki i startą
rzodkiewkę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.