Wykonanie
Upały na dworze powodują, że nie chce nam się spędzać czasu w kuchni, ani spożywać gorących potraw. Dlatego chłodnik jest idealną propozycją na letnie ochłodzenie. Szybki, prosty, kolorowy i co najważniejsze orzeźwiający sprawia, że mamy ochotę zjeść coś wartościowego, a do tego pysznego. Poniżej przepis :)Składniki2 pęczki
botwinki700 ml
kefiru lub
maślanki1 łyżka
soku z cytryny lub pół łyżeczki kwasku
cytrynowego2
ogórki gruntowekilka
rzodkiewekmała
kalarepka (opcjonalnie)duuuuużo
koperku i
szczypiorku :)
sól,
pieprzMyjemy
botwinkę. Można odciąć liście, lecz ja zostawiłam, bo lubię takie „fafuły” w zupie :)
Buraczki obieramy i wraz z łodygami kroimy w małą kostkę, liście rozdrabniamy. Całość zalewamy
wodą w garnku, aby przykryła
buraczki. Gotujemy 15 minut i studzimy, Kroimy w kostkę (lub ścieramy- ja wolę kostkę, bo lubię jak warzywa chrupią)
ogórki,
rzodkiewki i
kalarepkę. przekładamy do dużej miski. Dodajemy drobno pokrojony
koperek i
szczypiorek. Całość zalewamy
kefirem i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Można lekko osłodzić. Chłodzimy w lodówce. Można dodać
jajka ugotowane na twardo. Podałam z młodymi ziemniaczkami z
koperkiem.Smacznego!Aga