Wykonanie
Jeśli tylko macie pod ręką
cukinię zawsze można z niej wyczarować smaczną przekąskę a i na obiad super się sprawdzi. Wybieram wysmukłe warzywa niewielkie, gdyż są jędrne z niewyczuwalnym środkiem z nasionami.
Składnikiporcja na 3 osoby
2
cukinie1 kula
mozzarelli około 150 g2
jaja1 łyżka
maki ziemniaczanej z brzuszkiem1/3 szklanki chudej
śmietany2
pomidory1 łyżeczka
masła1 spora
cebula2 ząbki
czosnkuświeże
zioła -
tymianek,
rozmaryn,
oregano...płaska łyżeczka suszonych
ziół prowansalskichszczypta
cukrusól,
pieprz do smakuSos
ziołowo-
czosnkowy z
jogurtuokoło 250 ml
jogurtu naturalnegoroztarty ząbek
czosnkupłaska łyżeczka drobno posiekanego
tymianku,
bazylii,
rozmarynu1 łyżeczka
musztardytrochę drobnego posiekanego
szczypiorkupłaska łyżeczka
miodu lub trochę
cukrusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie sosu na zimno: Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.1. Umytą
cukinie ścieram na grubych oczkach tarki.
2. Na
maśle lekko i krótko podsmażam posoloną
cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane świeże
zioła z
czosnkiem i
zioła prowansalskie. Podsmażam kilka sekund na małym ogniu i natychmiast dodaję startą
cukinię. Duszę całość około 2 minut - resztę dopiecze piekarnik.
3. Do nieco przestudzonej
cukinii dodaję masę z wymieszanych
jajek,
mąki,
śmietany,
soli i
pieprzu. Mieszam dokładnie i przekładam do wysmarowanego naczynia ceramicznego.4. Na wierzchu przygotowywanej zapiekanki układam pokrojoną w kostkę
mozzarellę i plasterki
pomidorów, sparzonych wcześniej we wrzątku i obranych ze skórki.
5. Zapiekankę piekę najdłużej 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół. Pychota... Polecam!Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia,Pozdrawiam serdecznie Weronika