Wykonanie
W sezonie
pomidorowym sos z tych warzyw (
mówi się, że
pomidory to właściwie
owoce) jest najsmaczniejszy. Robiąc
przetwory nie można przegapić kosztowania specjałów na świeżo. Przedwczoraj robiłam kotlety z
ryby i
kaszy jaglanej, myśląc przy tym, jaki by tu sos do nich przygotować. Nie zastanawiałam się długo... Wzrok mi utkwił na dużym garnku, gdzie miałam już podgotowane
malinowe pomidory, rewelacyjne w smaku na surowo, jak i w przetworach.
Składnikiporcja na około 400 ml sosu4-5 srednich ładnie wybarwionych
pomidorów lub 1,5 szklanki domowego przecieru lub
pomidory z puszki1 mała
cebula1-2 ząbki
czosnkuświeże i suszone
zioła (
bazylia,
tymianek,
rozmaryn,
koper, suszone
zioła prowansalskie)1 łyżeczka
miodu2 dag
masłapłaska łyżka
mąki pszennej (opcjonalnie, jeśli sok z
pomidorów lub przecier jest dość rzadki)
sól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmieMiałam uproszczone zadanie, bo gotowe podgotowane
pomidory tylko przetarłam przez sitko, ale do rzeczy:1.
Pomidory kroję na połówki. Gotuję około 10-15 minut na niewielkim ogniu i mieszam, żeby się nie przypaliły. Dodaję pod koniec listki
bazylii,
tymianku,
rozmarynu w niewielkich ilościach. Przecieram przez sito.2. Na
maśle podsmażam krótko pokrojoną
cebulkę tylko do zeszklenia.
Solę szczyptą
soli, żeby się nie przypalała. zaraz dodaję posiekany
czosnek i szczyptę
ziół prowansalskich . Podsmażam jeszcze kilkanaście sekund i mieszam. Dosypuję
mąkę. Mieszam i dodaję partiami uzyskany niezbyt rzadki, ale i nie gęsty
sok pomidorowy, dlatego wspomagam się
mąką.
Sok pomidorowy można dłużej pogotować i odparować
wodę, wówczas dodatek
mąki jest zbędny. Doprawiam i na koniec już na wyłączonym palniku, dodaję posiekany
koper. Sos miksuję na gładką papkę i gotowe. Jest wyśmienity. Polecam!!!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika