Wykonanie
Pomidorówka jest pyszna, ale z dodatkiem
papryki staje się wyborna. Uwielbia ją mój wnusio a to wyjątkowa ocena. Polecam Wszystkim amatorom smakowitych zup, zwłaszcza w sezonie na świeże warzywa.
Składnikiporcja na 4-5 osób
2 spore
czerwone papryki słodkie5-6
pomidorków czerwonych4-5
marchewek1 spora
pietruszka1 mały
seler1
cebula2 ząbki
czosnku1-2 łyżki
śmietanytroszkę
masła do zeszklenia
cebuli1 łyżka z brzuszkiem
mąki pszennejświeże
zioła -
tymianek,
rozmaryn,
bazyliapęczek
natki z
pietruszkipłaska łyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Do zeszklonej pokrojonej
cebuli dodaję pokrojoną
paprykę i duszę do miękkości.2.
Marchew,
pietruszkę,
seler kroję w plastry. Zalewam około 1 litrem
wody w garnku i gotuję do miękkości. Przyprawiam szczyptą
soli.3. Na kilka minut przed końcem dodaję do
papryki pokrojone
pomidory. Kiedy się rozpadną dodaję posiekany
czosnek ze świeżymi
ziołami. Na sam koniec dodaję suszone
zioła wymieszane z odrobiną
ostrej papryki. Wyłączam płomień.4. Przecieram
paprykę z
pomidorami przez sito tradycyjnie jak do pomidorówki ze świeżych
pomidorów.5. Przecier
paprykowo -
pomidorowy dodaję do gotujących się warzyw, zostawiając część do rozbełtania
śmietany i
mąki na jednolity płyn, do którego dodaję 2-3 wazówki gorącej zupy. Mieszam i łączę z całością w garnku (hartowanie
śmietany i
mąki, dzięki temu nie ma krupów w zupie).6. Ostatecznie przyprawiam zupę
solą. Doprowadzam do wrzenia. Wyłączam i dodaję posiekaną
natkę z
pietruszki. Podaję najczęściej z
makaronem (dla dzieci polecam
makaron kokardki - uwielbiają to zestawienie).Dla tych co nie lubią klusek jest wiele możliwości. Na kilka minut przed końcem można dodać do zupy opłukaną
kaszę jaglaną, jęczmienną,
ryż lub
płatki owsiane - wówczas nie trzeba jej zagęszczać
mąką.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika