ßßß Cookit - przepis na PAPRYKA PIECZONA Z POMIDORAMI I ANCHOVIES

PAPRYKA PIECZONA Z POMIDORAMI I ANCHOVIES

nazwa

Wykonanie

Urlop… urlop… i po urlopie ;)
Witam Was moi Drodzy bardzo serdecznie i od razu zachęcam do wypróbowania nowego przepisu!
Dzisiaj…
Wspaniała, lekka sezonowa przekąska!
Smakuje równie dobrze na gorąco jak na zimno!
Na podstawie przepisu Molly Stevens z jej książki „All about roasting”.
Składniki: (4 porcje)
2 okrągłe, czerwone papryki
2 duże, najlepiej podłużne pomidory
sól i pieprz
oliwa do nasmarowania formy
marynata:
2 ząbki czosnku – przeciśnięte
2 fileciki anchovies (z puszki lub słoika)
3 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanych ulubionych ziół (najlepiej świeżych; u mnie natka, bazylia i tymianek)
Wykonanie:
Papryki umyć, osuszyć przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie każdą połówkę pokroić wzdłuż na 3-4 paski-łódeczki.
Pomidory zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić, schłodzić w zimnej wodzie, a następnie obrać ze skórki. Pokroić wzdłuż na tyle samo części co papryki.
Składniki marynaty zmiksować lub utrzeć w moździerzu.
Duże, płaskie naczynie żaroodporne wysmarować cienko oliwą. Ułożyć paprykowe „łódeczki” skórką do dołu. Oprószyć solą i pieprzem.
Do każdej „łódeczki” włożyć cząstkę pomidora. Całość posmarować/skropić marynatą.
Piec 30-40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone papryki powinny mieć lekko przyrumienione brzegi.
Podawać na gorąco (lub w temperaturze pokojowej) jako przekąskę lub jako dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji „Warzywa psiankowate 2012” zorganizowanej przez Mops :)
Więcej informacji o tego- i zeszłorocznej akcji tutaj .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/08/13/papryka-pieczona-z-pomidorami-i-anchovies