Wykonanie
Od połowy lata po wczesną jesień
pomidory mają najciekawszy smak a sałatki z ich udziałem są zdrowsze, aromatyczne i bardzo pyszne. Wystarczy dodać trochę świeżych
ziół, skropić dobrym
olejem i gotowe. Proponowałabym jednak się nieco wysilić i dodać jeszcze kilka prostych składników, jak
jajka,
ser i
sałata. Główne produkty pokroiłam w dosyć dużą kostkę, by czuć każdy kawałek smakowitych kąsków. Ostatnio podałam taką
sałatkę do obiadu z
rybą po
myśliwsku . Po prostu pychota.
Składnikiporcja na 4-5 osób
6-7 mięsistych
pomidorów dojrzałych, ale nie miękkich3
jajka ugotowane na twardookoło 300 g
sera sałatkowego1 główka
sałatypęczek
szczypiorku2-3 łyżeczki posiekanych świeżych
ziół -
tymianek,
bazylia,
rozmarynskładniki sosu do sałatki z
pomidorów3 łyżki
oleju lnianego1 łyżka
oliwy1 kopiasta łyżeczka
musztardy1 kopiasta łyżeczka
musztardy lub
miodu1 spory ząbek rozdrobnionego
czosnku1-2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
ziół prowansalskich suszonych
sól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Ściągam skórkę z
pomidorów, które wcześniej sparzyłam we wrzątku.
Sałatka z
pomidorami bez skórki jest delikatna i bardziej smaczna. Warto też usunąć z
pomidorów twarde środki, efekt będzie jeszcze lepszy.
Pomidory kroję w dosyć grubą kostkę.2. W międzyczasie przygotowuję dresing do sałatki mieszając wszystkie składniki marynaty.
3. Do
pomidorów doda,ję pokrojone w zbliżoną kostkę
jajka i
ser sałatkowy. Siekam świeże
zioła szczypiorek i dosypuję do sałatki. Dorzucam porwane kawałki opłukanej i osuszonej
sałaty. Polewam całość przygotowanym wcześniej sosem i delikatnie mieszam. W razie potrzeby koryguję smak.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam Weronika