Wykonanie
Miała być
pierś kurczaka w
sosie grzybowym. Wyszło inaczej, ale też bardzoooo smacznie :).składniki:1/2 piersi umytej i osuszonej świeżej
piersi kurczakaświeży
tymianeksólświeżo zmielony
pieprzoliwa z oliwek1 ząbek
czosnkukilka
pomidorków koktajlowych2 - 3 garście opłukanej
sałaty roszponki1,5 - 2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
musztardy dijon1/2 łyżeczki
brązowego cukru2 łyżeczki
miodu leśnegoprzygotowanie:
mięso kurczaka posoliłam, posypałam
pieprzem, oraz pokrojonym drobno świeżym
tymiankiem.
mięso dobrze natarłam tymi
przyprawami, polałam
oliwą, natarłam znowu, na wierzchu położyłam cienkie plasterki obranego
czosnku i odstawiłam na 40 min do lodówki.
mięso grillowałam na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, aż się zarumieniło, było soczyste, ale nie surowe w środku. pokroiłam na mniejsze kawałki, ułożyłam na przygotowanej sałacie.
pomidorki koktajlowe które grillowałam równocześnie położyłam również na sałacie i całość polałam przygotowanym dressingiem.przygotowanie dressingu:
sok z cytryny,
miód,
cukier,
musztardę wymieszałam, doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem.a
sos grzybowy też powstał, ale wpis będzie jutro ;).
smacznego.p.s. mam wrażenie, że trochę chaotyczny ten wpis, ale zmęczenie u mnie dzisiaj b. duże :(.