Wykonanie
Czy też czasem macie tak, że nie wiecie co przygotować na obiad? Ja właśnie dzisiaj tak miałam. Ale, będąc przed południem w naszej piekarni - " Jan Piekarz " zobaczyłam bardzo bardzo apetycznie bułeczki o nazwie - orkiszowe z
płatkami owsianymi. Pomyślałam: " a może by tak ciepła kanapka na obiad z taką bułeczką właśnie? ", no i stało się. Wróciłam do domu i oto powstały. Widywałam takie kanapki czasem na innych blogach. T akie
kanaki robi się bardzo szybko i są " diabelsko " smaczne.składniki:1/2
piersi kurczaka1 łyżka
miodu1 łyżka
musztardy dijon2 łyżki
soku z cytrynyduży
pomidorsałata roszponkaoliwa z oliwek1 kulka
sera mozarellasólświeżo zmielony
pieprzdodatkowo
sok z cytrynybułeczki orkiszowe z
płatkami owsianymiprzygotowanie:
mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam na mniejsze nie zbyt grube kawałki - plastry.
miód,
musztardę i
sok z cytryny wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam
kurczaka, wymieszałam i odstawiłam na 30 - 40 minut do lodówki.
pomidora pokroiłam w plastry,
roszponkę umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem.patelnię grillową delikatnie posmarowałam
oliwą, dobrze rozgrzałam i najpierw położyłam przekrojoną na pół
bułkę i opiekałam, aż stała się lekko chrupiąca, podpieczona. w
między czasie obok położyłam kawałki
mięsa oraz plastry
pomidora. ponieważ
kurczak zamarynowany był w miodzie należy uważać by nie przypiec za mocno
mięsa. jeśli kawałki są nie zbyt grube grillujemy je 1 minutę z każdej strony. wtedy
mięso jest smacznie soczyste i nie jest suche.podpieczoną
bułkę przekładamy na talerz, smarujemy
oliwą z oliwek, na jednej części układamy
roszponkę, następnie kawałki
kurczaka,
pomidora, a na wierzchu plastry
mozarelli, którą również chwilkę grillujemy, ale dobrze to zrobić w ostatnim momencie przed położeniem na kanapkę. całość solimy i
pieprzymy, skrapiamy delikatnie
sokiem z cytryny, przykrywamy górną częścią
bułki i zajadamy.kanapka jest najlepsza ciepła, więc dzisiaj tylko dwa zdjęcia upamiętniające :)życzę smacznego :).