Wykonanie
Składniki:Ciasto2 szklanki
mąki pełnoziarnistej100 g
masła2
jajkaszczypta
soliFarsz1/2
cebuli (użyłam
młodą, pokrojoną wraz ze
szczypiorkiem)1 mały ząbek
czosnkuokoło 250 g
kurek, umytych i oczyszczonych1
cukinia2-3
pomidory (najlepiej sparzone i obrane ze skórki)1 łyżeczka
masłasól,
pieprz, suszony
tymianek i
oregano, szczypta
ostrej papryki w proszku2
jajka2 czubate łyżki
jogurtu naturalnego1/2 opakowania małego
serka koziego do smarowaniakilka plasterków
serka koziego z roladkikilka
pomidorków koktajlowych do dekoracjiPrzygotowanie:Na stolnicę wysypać
mąkę pełnoziarnistą, na wierzch dodać zimne
masło i wszystko dokładnie posiekać nożem, aż
masło będzie w małych kawałkach i w miarę połączone z
mąką. Dodać szczyptę
soli, na środku zrobić wgłębienie i wbić
jajka. Dalej posiekać wszystko nożem, aż
jajka połączą się z
mąką i
masłem i następnie szybko zagnieść ciasto ręcznie. W razie potrzeby można dodać więcej
mąki lub troszkę zimnej
wody aby pomóc sobie zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiamy tylko do momentu uzyskania gładkiej kuli, nie dłużej gdyż
masło zacznie się topić pod wpływem ciepła naszych rąk. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na trochę większy okrąg niż jest nasza forma do tarty. Uwaga, moja forma do tarty jest dość duża, jeśli macie małą możliwe że zostanie wam ciasto, ale nie przejmujcie się, gdyż spokojnie można je mrozić. Ciasto najłatwiej rozwałkować
między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Następnie przekładamy je do formy, dokładnie wykładamy razem z brzegami i nakłuwamy widelcem. Ciasto można również obciążyć, kładąc na wierzch papier do pieczenia i kulki do pieczenia lub też
suchą fasolę,
groch itp. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 20 minut pod przykryciem, następnie 5 minut bez obciążenia aby lekko się zrumieniło i zrobiło chrupiące. Po tym czasie spód wyjmujemy z piekarnika i odkładamy żeby trochę ostygł.W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelnię dodajemy
masło, następnie posiekaną drobno
cebulę,
szczypiorek oraz
czosnek i lekko szklimy (smażymy około 2-3 minuty). Następnie dodajemy umyte i oczyszczone
kurki (większe można pokroić trochę drobniej) i znowu smażymy kilka minut. Dodajemy umytą i startą na tarce o dość grubych oczkach
cukinię oraz posiekane
pomidory i wszystko smażymy do czasu aż warzywa puszczą
wodę i następnie ją odparują. Na sam koniec farsz doprawiamy do smaku,
solą,
pieprzem, odrobiną suszonego
tymianku i
oregano oraz ewentualnie
ostrą papryką. Farsz powinien być dość gęsty i nie wodnisty żeby nie rozmiękczył ciasta.W misce ubijamy widelcem lub trzepaczką
jajka z
jogurtem i
serkiem kozim, możemy dodać trochę
pieprzu i przypraw.Na podpieczony spód wykładamy warzywa i następnie zalewamy wszystko masą jajeczno-
jogurtową. Upewnijmy się, że masa dobrze wpłynęła pomiędzy warzywa, możemy je trochę poprzekładać i pomieszać z masą żeby wszystko było równomierne. Na wierzch układamy pokrojone na połówki
pomidorki koktajlowe i pokrojoną w plasterki kozią roladkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.Tatra to naprawdę smak późnego lata 🙂 jest pyszna na gorąco, od razu z piekarnika ale również na zimno.