Wykonanie
Składniki:Ciasto1 szklanka
mąki3/4 szklanki
orzechów włoskich100 gram zimnego
masłaszczypta
soli1
jajkoNadzienie:około 200 gram dobrze umytych i oczyszczonych
kurek2
młode cebulki ze
szczypiorkiem1 łyżka
masła1 łyżeczka
oliwy z oliwek3
jajka1 kubeczek
jogurtu naturalnegookoło 3 łyżki
śmietany1/2 roladki koziej (około 75 gram)
sól,
pieprz, sporo suszonego
tymiankuPrzygotowanie:Ciasto:
Orzechy zmielić na proszek w blenderze, przesypać na stolnicę. Dodać
mąkę, szczyptę
soli oraz
masło. Wszystko posiekać nożem, aż
masło w miarę połączy się z
mąką. Następnie dodać
jajko i szybko zagnieść ciasto w kulę (jeśli nie chce się zagnieść można dodać odrobinę zimnej
wody, ja jednak nie dodawałam, ale to zależy od
mąki). Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzać do 180 stopni,
ciastem wylepić dokładnie formę do pieczenia (można też rozwałkować ciasto
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Widelcem zrobić w cieście trochę dziurek i wstawić do piekarnika na około 15 minut. W tym czasie można zacząć przygotowywać nadzienie.Nadzienie: Na patelni rozgrzać
masło z odrobiną
oliwy, dodać posiekaną drobno
cebulkę i lekko zeszklić, następnie dodać
kurki (ja dałam w całości) i wszystko smażyć na nie dużym ogniu około 10 minut, aż
kurki puszczą
wodę i ją odparują. W misce roztrzepać dokładnie
jajka,
jogurt oraz
śmietanę. Dodać do masy
sól,
pieprz oraz około 1-2 łyżeczek suszonego
tymianku.Kiedy spód jest już podpieczony wykładamy na niego
kurki z
cebulką, równomiernie rozkładamy po tarcie i zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy pokrojony w plasterki
kozi ser i wkładamy z powrotem do piekarnika na około 40 minut, aż wszystko się zapiecze i lekko przyrumieni z wierzchu.
Inspiracja tu