ßßß Cookit - przepis na Orzechowa tarta z kurkami i kozim serem

Orzechowa tarta z kurkami i kozim serem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto
1 szklanka mąki
3/4 szklanki orzechów włoskich
100 gram zimnego masła
szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:
około 200 gram dobrze umytych i oczyszczonych kurek
2 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
3 jajka
1 kubeczek jogurtu naturalnego
około 3 łyżki śmietany
1/2 roladki koziej (około 75 gram)
sól, pieprz, sporo suszonego tymianku
Przygotowanie:
Ciasto: Orzechy zmielić na proszek w blenderze, przesypać na stolnicę. Dodać mąkę, szczyptę soli oraz masło. Wszystko posiekać nożem, aż masło w miarę połączy się z mąką. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto w kulę (jeśli nie chce się zagnieść można dodać odrobinę zimnej wody, ja jednak nie dodawałam, ale to zależy od mąki). Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciastem wylepić dokładnie formę do pieczenia (można też rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Widelcem zrobić w cieście trochę dziurek i wstawić do piekarnika na około 15 minut. W tym czasie można zacząć przygotowywać nadzienie.
Nadzienie: Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy, dodać posiekaną drobno cebulkę i lekko zeszklić, następnie dodać kurki (ja dałam w całości) i wszystko smażyć na nie dużym ogniu około 10 minut, aż kurki puszczą wodę i ją odparują. W misce roztrzepać dokładnie jajka, jogurt oraz śmietanę. Dodać do masy sól, pieprz oraz około 1-2 łyżeczek suszonego tymianku.
Kiedy spód jest już podpieczony wykładamy na niego kurki z cebulką, równomiernie rozkładamy po tarcie i zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy pokrojony w plasterki kozi ser i wkładamy z powrotem do piekarnika na około 40 minut, aż wszystko się zapiecze i lekko przyrumieni z wierzchu.
Inspiracja tu
Źródło:http://www.followthetaste.pl/orzechowa-tarta-z-kurkami-i-kozim-serem