Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,75 szklanek
masło 200 gramów
jajka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
kurki 700 gramów
cytryna 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
sos sojowy 2,5 łyżek stołowych
papryczka chili 1 sztuk
masło według uznania
oliwa 3,5 łyżek stołowych
tymianek 1 łyżek deserowych
szczypiorek 2 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: przesiana
mąkę posiekać z
masłem, dodać
jajko, szczyptę
soli oraz 2 łyżki zimnej
wody i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.Farsz: oczyszczone
kurki większe przekroić, a oczyszczony
czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać
oliwę, włożyć
grzyby oraz
czosnek i doprawić
solą,
pieprzem,
tymiankiem oraz
sosem sojowym i dusić 15 minut.Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na zloty kolor. Do upieczonych babeczek włożyć
kurki, obłożyć wiórkami
masła i zapiekać jeszcze 5 minut. Posypać posiekana papryczką i
szczypiorkiem. Przed podaniem udekorować kleksem
śmietany.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: