ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa z patelni

Polędwiczka wieprzowa z patelni

nazwa

Wykonanie

To polędwiczka bardzo podobna do tej jaką jadłem w austriackim Obertraun. Pyszne soczyste mięsko w towarzystwie krokietów ziemniaczanych i leśnych grzybów. Mimo, że wówczas lało jak z cebra to przy stole z takim jedzeniem humor od razu się poprawia.
Składniki (4 porcje):
600 g polędwiczki wieprzowej
200 g grzybów (podgrzybki, kurki, mrożone lub świeże)
250 g śmietany 18 %
200 ml bulionu wołowego
1 kieliszek białego, wytrawnego wina
1 drobno posiekana cebula
2 łyżki mąki
1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
szczypta tymianku
sól, pieprz - do smaku
4 łyżki masła
oliwa do smażenia
Oczyszczoną z błon i tłuszczu polędwiczkę pokroić na grube plastry (ok. 3 cm) i lekko rozgnieść dłonią. Doprawić solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową, aby utrzymać ciepło.
Mrożone grzyby rozmrozić, a świeże oczyścić. Pokroić i usmażyć na 2 łyżkach masła. Przełożyć do miseczki.
Na pozostałych dwóch łyżkach masła zeszklić cebulę, dodać czosnek i mąkę. Chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Dolać bulion, wino i śmietanę. Zagotować, a następnie zmiksować za pomocą blendera. Do sosu wrzucić usmażone grzyby, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dobrze podgrzać.
Na talerz wyłożyć polędwiczki i polać je sosem. Podawać z krokietami ziemniaczanymi, pieczonymi ziemniakami lub szpeclami. Smacznego :-)
Przepis na krokiety ziemniaczane znajdziecie TUTAJ
Przepis pochodzi z książki Die oberösterreichische Küche.
Jeśli lubicie polędwiczki zerknijcie również tutaj:
Pieczona polędwiczka wieprzowa z kuskusem i warzywami
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/03/poledwiczka-z-patelni-grunbergpfandl.html