Wykonanie
Mama przywiozła nam mega
cukinie ze swojego ogródka:) mamy jeszcze końcówkę starych
ziemniaków. Trzeba to jakoś wykorzystać, dlatego dziś na obiad:Placki
cukiniowo- ziemniaczane z salsa pomidorowa oraz
jogurtowym sosem czosnkowymPlacuszki z
cukinii1 duża
cukiniekilka
ziemniaków1 średnia
cebula2
jajkaok. 50 g
mąkisól/pieprz
olej do smażeniasalsa pomidorowa:2
pomidorykilka
młodych cebulek lub
szczypiorek2 łyżki
oliwyodrobina
octu balsamicznegosól/pieprz
jogurtowy sos czosnkowy:3 ząbki
czosnkugesty
jogurt naturalnysól,
pieprzCukinie myjemy,
ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka). Solimy i czekamy aż wycieknie z warzyw
woda, odcedzamy.
Cebulę drobno siekamy i mieszamy z
cukinią. Dodajemy
jajka,
sól,
pieprz i
mąkę, dokładnie mieszamy.Rozgrzewamy
olej na patelni i łyżką nakładamy masę
cukiniowo- ziemniaczaną. Smażymy po parę minut z obu stron aż placuszki będą złociste.
Wyciskamy ząbki
czosnku do
jogurtu doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy. Zastanawiamy w lodówce do przeżarcia się smaków:)
Pomidory drobniutko siekamy, wkładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę/szczypiorek,
oliwę,
sól,
pieprz oraz
ocet balsamiczny. Mieszamy i wkładamy do lodówki.Podajemy ze schłodzoną salsą
pomidorową lub
sosem czosnkowy.
Smacznego!!!