ßßß Cookit - przepis na Pachnące zapiekane ziemniaki z cukinią i pomidorami

Pachnące zapiekane ziemniaki z cukinią i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Ale się objedliśmy ! Naszło mnie na zapiekankę, ale taką z samych warzyw i wyszło przepysznie !
Uwielbiam takie nieduże ziemniaczki, takie wielkości orzechów włoskich. Trzeba się narobić przy skrobaniu i łapy ciężko doczyścić, ale smak wynagradza wszystko. Latem kupuję tylko takie małe - większe będą przecież przez cały rok, prawda ? Do ziemniaczków dodałam młodą cukinię, sos z pomidorów i dużo ziół - wyszło obłędnie !
składniki:
ok. 1 kg małych ziemniaczków, najlepiej młodych
1 nieduża cukinia zielona
1 nieduża cukinia żółta
3 dość duże pomidory
6 małych cebulek
2 garści świeżych liści bazylii
1 łyżka świeżych listków tymianku
1 łyżeczka roztartego czosnku
1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli prowansalskiej
2 szczypty cukru
2 ząbki czosnku
ok. 100 g mozarelli albo sera żółtego
sposób przygotowania: ziemniaczki oskrobałam i ugotowałam, odcedziłam. Cukinie umyłam, pokroiłam w grube plasterki - były młode z soczystymi środkami i nie obierałam ich też ze skórki. Przestudzone ziemniaki i pokrojoną cukinię przełożyłam do miski. Połączyłam z roztartym czosnkiem, papryką, pomidorami suszonymi, połową pieprzu i większością soli, wymieszałam delikatnie, skropiłam 3 łyżkami oliwy, wymieszałam potrząsając naczyniem, odstawiłam na pół godziny.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w grubą kostkę. Cebulki pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oliwy, zeszkliłam cebulę, dodałam pomidory i smażyłam je mieszając 5 minut na silnym ogniu żeby nieco odparowały. Doprawiłam odrobiną cukru, solą i resztą pieprzu. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, porwane liście bazylii i tymianek.
W naczyniu do zapiekania ułożyłam plastry cukinii, kolorami naprzemiennie, dookoła a na środek wyłożyłam stertkę ziemniaków. Sosem pomidorowym polałam cukinię, ziemniaków właściwie nie. Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piekłam ok. 30 min.. Potem posypałam jeszcze ziemniaki startym serem i piekłam 5 min. aż ten się rozpuścił.
Podałam lekko przestudzoną, ale ciepłą, posypując świeżym tymiankiem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/pachnace-zapiekane-ziemniaki-z-cukinia.html