Wykonanie
Tasty Blog na Facebook'u
Cukinię bardzo lubię i często jem w postaci leczo lub sałatki na ciepło, ale zupę krem
jadłam pierwszy raz dopiero parę dni temu. Krem wyszedł pyszny, a dodatek
bazylii i
suszonych pomidorów nadał zupie specyficznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi
suszonych pomidorów lub
bazylii, to zupę można podać z
groszkiem ptysiowym.Dla 4 osób:1 kg
młodej, małej
cukinii2 małe
cebuleząbek
czosnku5 łyżek krojonych
pomidorów z puszkigarść listków
bazylii + parę listków do dekoracji1 litr
bulionu warzywnego4 łyżki
oleju lub
oliwy2 łyżeczki
cukruszczypta
ostrej paprykisuszone pomidory (ilość według uznania)
sól,
pieprzCukinię obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy
olej i wrzucamy pokrojoną w piórka
cebulę, drobno posiekany
czosnek oraz
cukinię. Obsmażamy wszystko 5 minut, ciągle mieszając i zalewamy gorącym
bulionem. Doprawiamy
solą,
pieprzem i gotujemy pod przykryciem, aż
cukinia zmięknie. Następnie dodajemy
pomidory z puszki i gotujemy kolejne 5 minut. Wrzucamy listki
bazylii,
cukier i
paprykę. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z posiekanymi
suszonymi pomidorami oraz listkami
bazylii.Źródło: "Bistro - Szybka, prosta kuchnia dla zabieganych i leniwych" - Nr 7/wrzesień/2011Smacznego!