Wykonanie
Proste dania , mają to do siebie ,że najlepiej smakują przyrządzone ze świeżych produktów z własnego ogrodu . Młodziutkie
cukinie , których teraz już nie brakuje pod ręką , połączone ze świeżutką , ciętą na bieżąco
bazylią ..mniam 😉 Szkoda ,że
pomidory z puszki , ale cóż u mnie dopiero zielone ( jak ja ze złości 😉 ) , a zaczerwienią się pewnie dopiero za tydzień lub dwa ( jak im złości przejdą i poczują się głupio 😉 ) .
Cukinia , to wspaniałe i pyszne warzywo , polecam w tej formie , potrawa jest lekka i smakowit a .
Składniki :2 młodziutkie , smukłe
cukinie ( takie po około 20 cm -chude )1 średniej wielkości
cebula , najlepiej biała1 puszka
pomidorówgarść świeżych listków
bazylii1 łyżka
miodu ( lub łyżeczka
cukru )3 ząbki
czosnkusól ,
ostra papryka do smaku
Cukinię, kroimy w dość duże kawałki , razem ze skórką ( trzeba dokładnie umyć ) .
Cebulkę siekamy . Na gorącym
oleju ( łyżka ) , podsmażamy
cukinię z
cebulką , do momentu , aż zaczną łapać rumieńce , dokładamy obrane , zmiażdżone ząbki
czosnku ( ja rozgniatam rączką od noża , aż się rozpaćkają – mają wtedy, więcej smaku, niż z wyciskarki ) .Podsmażamy jeszcze chwilkę , żeby
czosnek uwolnił cały swój aromat , dodajemy
miód ,
pomidory z puszki ( pokrojone , ja kupuję już w kawałkach ) ,
sól ,
paprykę ostrą i smażymy na dużym ogniu , ciągle mieszając , do momentu aż sok z
pomidorów się zredukuje i utworzy gęsty sos . Wyłączamy gaz , wsypujemy posiekaną
bazylię , mieszamy i od razu podajemy . Doskonałe z chrupiącymi tostami lub jako dodatek do kotletów ziemniaczanych , jak w moim przypadku ( na zdjęciu ) 😉 Smacznego !