z tej porcji wyjdzie 8 sztpół główki kapusty400 g mięsa mielonego1 szkl ryżu2 jajka1 cebulasólpieprzpieprzziołowyłyżeczka oreganoszczypta majerankuszczypta bazyliitłuszcz do smażenia i do formybułka tarta do panierowaniaKapustę poszatkować drobno i przeciąć w poprzek by kawałeczki nie były zbyt długie.Cebulę posiekać drobno podsmażyć w rondlu na tłuszczu, dodać kapustę i mieszając smażyć aż cała się sparzy i zmniejszy objętość.Ryż ugotować w 2 szkl osolonej wody i odstawić na ok 20 min pod przykryciem.Kiedy kapusta i ryż przestygnie dodać mięso, jajka i przyprawy, wyrobić masę. Masę podzielić na 8 części, wilgotnymi rękami formować duże owalne gołąbki, panierować w bułce tartej, ponownie nadać im kształt i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 st . Przed wstawieniem wlać do brytfanki pół szkl wody i piec ok 45-50 minPodawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniakami z koperkiem.