Wykonanie
Jak już wspomniałam w poprzednim wpisie, zostało mi sporo ugotowanego
ryżu z obiadu i postanowiłam wykorzystać go do klopsów. Powyżej pokazałam klopsy wegańskie, z warzywami, ale reszta rodziny to zwyczajni mięsożercy i dla nas zrobiłam klopsy z mielonym
mięsem:1/2 kg
mięsa mielonego1, 5 szklanki ugotowanego
ryżujajkopół szklanki tartej bulkiduża
cebulasól,
pieprz,
majeranekNa odrobinie
oleju podsmażamy drobno pokrojoną
cebulę i
mięso, niedlugo, kilka minut. Dodajemy je do ugotowanego
ryżu, wbijamy
jajko, dodajemy do gęstości
tartą bułkę i doprawiamy do smaku. Możemy je usmażyć na patelni, zapiec w piekarniku albo wstawić do kuchenki mikrofalowej na 700 W na ok. 10 min – ja tak zrobiłam, bo się spieszyłam. Podajemy z sosem-
pomidorowym,
pieczarkowym,
grzybowym albo mięsnym. Dobre były a
ryż się nie zmarnował…Smacznego !